Hea teada: Soomes saab küll 17-aastaselt juhiloa, aga sellega igal pool sõita ei tohi

Soomes saab küll juba 17-aastaselt taotleda omale autojuhiloa, aga sellega igal pool sõita ei tohi. Näiteks Eestis on auto juhtimisel vanusepiir 18 eluaastat ja sellega tuleb arvestada.

Aasta aega tagasi jõustunud seadus leevendas Soomes juhiloa taotlemise nõudeid ning seaduse järgi saab Soomes juhiloa taotleda 17-aastaselt. Pärast seda on 17-aastastele välja antud ligi 9000 juhiluba ning tuhandeid taotlusi on veel sisse antud, vahendab Talouselämä.

Alaealistele väljastatud juhiload ei erine millegi poolest varem välja antutest ja kehtivad 15 aastat. Soome Autoliidu info kohaselt tuleb aga jälgida välismaal, et seal poleks vanusepiiranguid. Näiteks Eestis, Rootsis ja Norras ei tohi alaealine autoga sõita. Sama lugu on Hispaanias ja Itaalias, kus vanusepiirang on 18 eluaastat. Taanis ja Austrias tohib aga autoga sõita juba 17-aastaselt ja seda ka Soome juhiloaga. Noored juhid peavad enne reisi selgeks tegema, kus nad tohivad sõita ja kus mitte.

Mitmetes riikides on nõutav rahvusvaheline autojuhiluba, mida aga alaealistele ei väljastata.

Tarkista, ettei tule ikävää yllätystä – Ajokorttiuutuus ei oikeuta ajamaan autoa läheskään kaikkialla

Ikäpoikkeusluvalla saatu ajokortti ei takaa nuorelle ajo-oikeutta ulkomailla läheskään kaikissa maissa.

Kommentaarid
(Külastatud 499 korda, 1 külastust täna)