Eesti ehitajad on Soomes liiga kallid – otsitatakse odavamaid töötajaid väljastpoolt ELi

Eesti ehitajad on Soome firmade jaoks juba liiga kallid, mistõttu otsitakse odavamat tööjõudu väljastpoolt Euroopa Liitu näiteks Albaaniast ja Usbekimaalt.

Soomes on ehitusturg languses, konkurents tiheneb ja otsitakse odavamaid variante. Seetõttu ollakse loobumas Eesti töötajatest ning otsitakse odavamaid võimalusi mujalt, vahendab Rakennuslehti.

Soomes teenivad Eesti puusepad 14-15 eurot tunnis, Eestis on palgad 11 eurot tunnis, mistõttu pole ka Eesti töötajad enam eriti Soomest huvitatud. Isegi valgevenelased ja ukrainlased kaaluvad Soome asemel Eestis töötamist. Lätlased ja leedukad lähevad Rootsi ja Norrasse, aga mitte Soome.

Eestlaste asemele tulevad Soome poolakad, rumeenlased, slovakid ja horvaadid. Helsingi ehitusplatsidel on töötajaid 40-50 eri rahvusest ning ülesandeid antakse hiina, somaalia, albaania ja araabia keeles.

Lahtis töötavad silla ehitusel näiteks hispaanlased,  kuna soomlasi nii raske töö enam ei köida. Põhjus on ka selles, et palgad pole enam nii head kui varem.

Tellinguid laovad Soomes rumeenlased. Varem kasutatid selleks vangist vabanenud soomlasi, aga nüüd eelistatakse pigem rumeenlasi.

Betoneerijate hulgas on palju poolakaid. Algul on poolakad nõus ka väiksema palgaga, aga kui saavad teada, mis teised teenivad, siis küsivad kohe lisa.

Maalreid on Soomes palju Usbekimaalt. Põhjus on selles, et usbeki mehed jaksavad täita raskeid tööülesandeid paremini kui soomlased, naistest rääkimata. Peamine põhjus on aga selles, et usbekid ei küsi suurt palka.

Mitmetes ametites on Soomes töötajate puudus, näiteks napib hooldajaid. Hooldajapuudus aga ei leevene pelgalt töötajate sissetoomisega, näiteks Filipiinidelt, vaid selleks on vaja tõsta hooldajate palka.

Virolaiset jättävät Suomen – paljon halvempaa työvoimaa haetaan EU:n ulkopuolelta | Rakennuslehti

Rakentamisen kääntyminen laskuun on ikävä uutinen erityisesti rakennusalan työtekijöille. Työnjohtajien ja suunnittelijoiden eläköityminen pitää toistaiseksi vielä rakennusinsinöörien kysynnän vakaana. Rakennustyömailla työn halpuuden merkitys korostuu kilpailun kiristyessä. Viime viikolla tekemämme työmaakilpailun raadin kierros rakennustyömailla kertoi, että jopa virolaiset kirvesmiehet alkavat olla kalliita. Suomessa he tienaavat noin 14-15 euroa tunnilta, mutta Virossa palkkataso on noussut jo 11 euroon.

Kommentaarid
(Külastatud 1,270 korda, 1 külastust täna)