Vahet pole, kas suhkruga või mitte – kõik karastusjoogid põhjustavad enneaegset surma

Värske uuring näitab, et pole vahet, kas joogid on suhkruga või mitte – kõik gaseeritud karastusjoogid on tervisele kahjulikud ja põhjustavad enneaegset surma.

Patsientidel, kes tarvitasid päevas kaks või enam klaasi gaseeritud jooke, oli märksa suurem oht surra enneaegselt, selgub ajakirjas JAMA Internal Medicine avaldatud uuringust.

Uuring viidi läbi 10 Euroopa riigis ja selles võeti vaatluse alla 451 743 meest ja naist. Sellest selgus, et kahe või enama klaasi magusainega magustatud gaseeritud jookide tarvitamine tõi kaasa enam surmasid seoses veresoonkonna haigustega.

Suhkrustatud jookide puhul tõi ühe või enama klaasi gaseeritud joogi tarvitamine kaasa enam surmasid seoses seedeelundite, maksa, pimesoole ja kõhunäärme haigustega.

Uuringus osalesid inimesed Suurbritanniast, Taanist, Prantsusmaalt, Saksamaalt, Kreekast, Itaaliast, Hollandist, Norrast, Hispaaniast ja Rootsist perioodil 1992-2000. Keskmine vanus oli 50,8 aastat ja 71,1 protsenti olid naised.

Sarnaseid tulemusi on saadud ka teistes uuringutes, millest tuleb välja, et karastusjooogid on seotud ebatervisliku eluviisiga. Uuringu järgi olid karastusjookide tarvitajad rohkem ülekaalulised ja suitsetasid. Uuring näitas, et karastusjoogid on tervisele kahjulikud olenemata sellest, kas nad sisaldavad suhkrut või mitte. Värske uuringu puhul on surmaoht dieetjookide tarvitajatel isegi suurem kui ülejäänutel.

Uuringust tuli välja ka see, et karastusjoogid pole seotud vähi ning Alzheimeri tõvega. Teadlased soovitavad aga vähendada kõigi karastusjookide tarvitamist.

Association Between Soft Drink Consumption and Mortality in Europe

Question Is regular consumption of soft drinks associated with a greater risk of all-cause and cause-specific mortality? Findings In this population-based cohort study of 451 743 individuals from 10 countries in Europe, greater consumption of total, sugar-sweetened, and artificially sweetened soft drinks was associated with a higher risk of all-cause mortality.

Kommentaarid
(Külastatud 301 korda, 1 külastust täna)