Üllatav areng: Soome sõjaväes suureneb vaimsete häirete hulk

Soome sõjaväes on hakanud kasvama vaimsete häirete hulk ja nende seast paistab välja sotsiaalne foobia, millel võivad olla traagilised tagajärjed.

Soome kaitseväe psühhiaater Kai Vilkman räägib, et ta on kokku puutunud psüühiliste häiretega, mis pole otseselt depressioon. Näiteks esineb olukord, kus teistega suhtlemine on raskendatud, ümbritsev hirmutab ja aktiivsus väheneb, vahendab MTV.

Mitmetel juhtudel on tegemist kohanemisraskusega, mis on seotud sotsiaalse foobiaga. Paljudel juhtudel ütlevad ajateenijad, et „ma ei saa hakkama, ma ei suuda siin olla”. Lähemal uurimisel selgub, et tegemist on sotsiaalse foobiaga.

Sotsiaalse foobia käes kannatajatele võib sõjaväes olla väga raske, kuna seal tuleb suhelda pidevalt paljude inimestega. Kui selline olukord pikalt jätkub, võib inimene täiesti peast segi minna, näiteks kui kasarmust ei leia kohta, kus omaette saaks olla.

Psühhiaater Vilkmani väitel võib selline foobia inimese lõpuks invaliidistada, kui tal pole võimalik omaette rahus olla. Tegemist on inimestega, kes muidu võivad olla igati teovõimelised.

Koolis saavad sotsiaalse foobia all kannatajad enamasti hakkama. Need on sellised inimesed, kes hiilivad kõrvale, kui peavad esinema. Koolis aga pole sellest hullu, on vabad õhtud ja nädalavahetused, mil saab omaette olla.

Sellisest foobiast saab üle ravimitega, aga saab ka ilma ravimiteta. Ajateenistus võib aga foobiat süvendada. On ajateenijaid, kel on suur motivatsioon vaatamata foobiale ja paanikahäiretele, aga sellele vaatamata on neil tekkinud hingamisraskused, südame puperdamine ja iseeneslik urineerimine. Sõjaväes sunnitakse neid inimesi takka ja nad ise leiavad lõpuks, et sõjavägi oli positiivne kogemus.

Samas tuleks neid inimesi juba koolis tähele panna ja neid abistada. On tähtis, et sellised probleemid tuvastataks juba enne sõjaväkke tulekut. Sõjavägi säästaks palju ressursse, kui sellised inimesed juba varem välja selekteeritaks. Nendega nähakse palju vaeva, antakse relvastus ja rõivad, ja siis mõne nädala pärast selgub, et nad sõjaväkke ei kõlba. Selline teenistus ei teeni lõpuks kedagi.

Vilkmani väitel tuleks kõikidest psüühilistest häiretest enne sõjaväkke minekut teada anda. Siis on võimalik inimene sõjaväekohustusest vabastada ja jääb ära asjatu solgutamine. See on kõigi huvides.

Kommentaarid
(Külastatud 362 korda, 1 külastust täna)