Üleilmsed eestlased kogutakse ühise katuse alla

Täna koguneb siseministeeriumis esimest korda töörühm, mis hakkab kokku koguma väljaspool kodumaad elavate kaasmaalaste ootusi Eesti riigi suunal ning teiselt poolt otsima võimalusi nende ootustele vastamiseks. Komisjoni eesmärk on muu hulgas nõustada valitsust rahvuskaaslaslasi puudutava poliitika kujundamisel ning panna kokku Globaalse Eesti programm.

„Eesti peab olema olemas ja abiks kõigile meie inimestele sõltumata nende elukohast,“ ütles rahvastikuminister ja ülemaailmse eestluse koostöökomisjoni esimees Riina Solman. „Osa meie kaasmaalastest täidab mujal maailmas Eesti riigi ülesandeid, osa on leidnud võõrsil töö, osa ka õnne. Eesti keel ja Eesti meel ei pea lõppema, kui pere kolib välismaale. Säilitades keelt ja kultuuri on ka tagasipöördumine lihtsam ning tõenäolisem.“

Solman lisas, et seepärast peamegi tegema kuuldavaks ka nende inimeste hääle, kes on asunud elama välismaale. „Ühest küljest annab see meile ka justkui kõrvaltvaataja pilgu siinsele elule, kuid samas aitab tugevdada kogukonda, kes kannavad sisuliselt Eesti väärtuste saadiku rolli välismaal,“ täpsustas minister.

Rahvastikuministri sõnul on komisjoni kaasatud võimalikult laial pinnal neid riigiasutusi ning Eestis ja väljaspool Eestit tegutsevaid ühendusi, kelle missiooniks ja ülesandeks on hoida ning edendada eestlust üle terve maailma. „Loodetavasti saab Globaalse Eesti programmist ühislooming, mis vaatab riigipiiridest kaugemale ning koondab väliseestlased justkui ühe tugeva katuse alla. Meid on niigi vähe ning seetõttu peame sidet hoidma kõigi oma rahvuskaaslastega ja aitama neid ka kerkinud probleemide lahendamisel,“ lisas rahvastikuminister Solman.

Ülemaailmse eestluse koostöökomisjoni ülesanne on välja töötada Globaalse Eesti programm, nõustada valitsust rahvuskaaslasi puudutava poliitika kujundamisel, analüüsida ja hinnata rahvuskaaslaste poliitika aluste vajalikkust ning vajaduse korral koordineerida poliitikaaluste väljatöötamist. Lisaks on komisjoni eesmärk tagada parem koostöö erinevate ministeeriumide ja eestluse edendamisega tegelevate organisatsioonide vahel.

Ülemaailmse eestluse koostöökomisjoni esimees on rahvastikuminister ning valitsusest kuuluvad sellesse veel kultuuriminister, haridus- ja teadusminister, välisminister, sotsiaalminister ning väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister. Lisaks kuuluvad komisjoni Ülemaailmse Eesti Kesknõukogu, Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides, Eestlaste Kesknõukogu Kanadas, Rootsi Eestlaste Liidu, ühenduse Soome Eesti Noored, rahvuskaaslaste programmi nõukogu, Integratsiooni Sihtasutuse, Eesti Instituudi, Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku ja Eesti Kultuuriseltside Ühenduse esindajad.

Kommentaarid
(Külastatud 105 korda, 1 külastust täna)