Soomlasi kimbutavad Tallinna sadamas petu-taksod

Kuigi Tallinna sadamas tohivad kliente oodata vaid kahe taksofirma, Tulika ja Tallinki taksod, pressivad sinna ka teised, mis kasseerivad klientidelt hiigelsummasid.

Möödunud suvel oli vale-Tulikaid liikvel kümmekond, tänavu on neid juba 30 ringis. Tulika kavatseb nende vastu algatada kohtuasjad, kui nad veel Tulika-sarnaste logodega ringi sõidavad, vahendab Helsingin Sanomat.

Eesti taksondus puudutab eriti soomlasi, kuna soome turiste on kõige enam. Ligi pooled Eestis juulikuus ööbinud turistidest olid soomlased. Soome turistide arv on Eestis taas kasvamas, seda arvatavalt alkoholi aktsiisi langetamise tulemusel.

Vale-Tulikad pole Tallinnas ainus probleem. Liikvel on ka liba-taksod. Tallinna linna info kohaselt tuleb kaebusi libataksode kohta iga päev. Näiteks on taksosid, mille hinnakiri ületab lubatut. Mõned lisavad arvele jootraha, mõned ei kasuta taksomeetrit või keelduvad kviitungi andmisest. Tšekilt puuduvad vajalikud andmed, mille abil hiljem hinda vaidlustada. Üks Soome ettevõtja kasutas Tallinnas taksot, aga raamatupidaja ei võtnud tšekke vastu, kuna neil oli esitatud valeinfo.

On selliseid taksosid, mis näevad välja nagu tavalised taksod ja hinnad on lubatu piires, isegi tšekke antakse, aga taksol puudub tegevusluba.

Tallinnas on populaarsed kohalik Bolt ja USA firma Uber, mille hinnad on soodsamad. Hind määratakse enne sõidu algust lähtuvalt distantsist ja taksode saadavusest, nii et selle üle pole vaja pärast vaielda. Kõige enam on probleem aga Vene taustaga taksoteenusega Yandex. Selle firma taksod on odavamad, aga juhtidel puuduvad load. Politseile on teatatud juhtumitest, kus kaardi pealt on võetud hiljem suur summa raha.

Tallinnas on taksodele kehtestatud hinnapiir. Takso alustustasu on kõige enam 5,5 eurot, kilomeetri hinna lagi on 1,1 eurot ja maksimaalne tunnihind 24,80 eurot. Teistes linnades taksodel hinnalage pole ning seal võib kilomeeter maksta kasvõi 6 eurot. Tallinnas sõites sellist hinda kasutada ei tohiks, aga paljud teiste linnade taksod jahivad kliente Tallinnas.

Seaduse järgi ei pea Eestis taksosõidu eest maksma, kui juht ei kasuta taksomeetrit, kui sõidu eest ei saa tšekki või on tšekk vigane. Kui juht on seadust rikkunud, on kliendil õigus maksmisest keelduda. Enamasti on aga inimestel kiire kas laevale või lennukile, nii et nad ei viitsi vaielda, vaid maksavad nõutud raha ära.

Mõnikord ähvardavad kirvehinda nõudvad taksojuhid kliente politseiga. Enamasti on see aga bluff, kuna kõrgema hinna võtmise eest saab juht trahvi. Nii et juhil tasub lasta rahulikult politseisse helistada, enamasti on juht ise süüdi.

Mõned petised on eriti jultunud. Näiteks võttis üks taksojuht nägemispuudega kliendilt 180 eurot 18 asemel.

Lisaks taksodele võib Tallinnas kergesti oma rahast ilma jääda, kui kasutada velotaksot ehk rikšat. Ühe eestlase Austraalia sugulaselt võeti sõidu eest Raekoja platsilt hotelli 240 eurot. Algul vaadati hinnakirjast, et hind on 25 eurot. Siis aga selgus, et hind on 25 eurot kliendi või kilomeetri kohta. Vanalinna tiiru eest võib arve olla 100 eurot.

Tallinna linnavõimud ei soovita üldse velotaksosid kasutada, aga kui on suur soov, siis tuleb hoolikalt hinnakirja vaadata.

Tallinna sadamas on võetud tarvitusele meetmed libataksode eemalhoidmiseks, nii näiteks on taksode peatumiskoha ees tõkkepuu. Libataksod aga jahivad kliente mujal, näiteks kantakse sadamasse jõudnud reisija pagas ilma luba küsimata autosse. Tallinna sadamas kliente jahtivate libataksode puhul on sõidu alustamise tasu 5,5 eurot ning kilomeetri hind 2,5 või 5,5 eurot. Tunnihind on 50 või 70 eurot.

Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa

Helsingistä saapuvat matkustajat sujahtavat keskiviikkona Tallinnan D-terminaalin edessä odotteleviin takseihin. Tallinnan kahdelle perinteiselle taksiyritykselle on varattu erityisoikeudella omat tolppapaikat, joihin muilla autoilla ei ole asiaa. Pian Tulika Taksojen ja Tallinkin taksien jonot ovat huvenneet olemattomiin. Silloin sivummalla odottaneet mustatakkiset miehet kiirehtivät omiin valkoisiin autoihinsa, jotka on parkkeerattu kadun toiselle puolelle.

Kommentaarid
(Külastatud 507 korda, 1 külastust täna)