Soomlased müüsid Ebayst tellitud koopiaid ehtsate Picasso ja Matisse’i maalide pähe, anti kohtu alla

Soome abielupaar müüs Ebayst ostetud maalide koopiaid ehtsate Picasso ja Matisse’i maalide pähe ja väitis need olevat pärit ühest suguvõsast. Tegelikkuses selgus, et mingit suguvõsa polnud olemas ja petised anti kohtu alla.

Asja menetletakse Põhja-Savo kohtus ja see puudutab Soome Valamo kloostris müüdud võltsinguid. Prokurör nõuab süüalustele vähemalt pooleteise aasta pikkust vanglakaristust pettuste ja võltsingute eest. Kokku on süüteo episoode 29 ja kannatanuid paarkümmend, vahendab Iltalehti.

Ehtsate pähe maha müüdud teosed olid tegelikult Ebayst tellitud odavad koopiad. Teoseid müüdi Valamo kloostris ja mujal Soome ususündmustega seotud näitustel. Jutu järgi kuulusid teosed ühele salapärasele kunstikogujate suguvõsale, kes annetavad osa saadud tulust heategevuseks. Prokuratuuri andmetel aga polnud mingit suguvõsa tegelikult olemas.

Valamo kloostrit ja teisi müügikohti kuriteos ei süüdistata.

Teoste hinnad olid vahemikud 1500 kuni 5000 eurot ja neile olid lisatud ehtsuse tõendid, et need on tõepoolest Pablo Picasso, Marc Chagalli ja Henri Matisse’i teosed. Kõige enam maksis üks kannatanu teoste eest 23 000 eurot.

Süüalused mees ja naine end süüdi ei tunnistanud. Lisaks pettustele ja võltsimistele süüdistatakse naist veel raha omastamises.

Syytteet: Suomalaispariskunta myi Ebaysta hankittuja tulosteita aitoina Picasson ja Matissen teoksina jättisummilla – väittivät teosten kuuluneen “salaperäiselle keräilijäsuvulle”

Syyttäjän mukaan väitettyä taidekeräilijäsukua ei todennäköisesti ole ollut olemassakaan. Pohjois-Savon käräjäoikeudessa alettiin käsitellä torstaina tapausta, joka liittyy Valamon luostarin taideväärennyksiin. Syyttäjä vaatii pariskunnalle vähintään puolentoista vuoden vankeusrangaistusta muun muassa useista petoksista ja väärennyksistä. Syytekohtia on yhteensä 29 ja asianomistajia lähes parikymmentä. Syyttäjän mukaan aidoiksi väitetyt teokset olivat Ebay-kauppaportaalista halpaan hintaan ostettuja suihkumustetulosteita.

Kommentaarid
(Külastatud 142 korda, 1 külastust täna)