Soomest Eestisse naasnud naist tabas masendus: kui Eestis tööd ootamas pole, siis pole mõtet tulla

Soomest Eestisse naasnud naine kirjeldas Eestinenile, mis väntsutused teda Eestis ees ootasid. Ta soovitab mitte tagasi tulla, kui just tööd ees ootamas pole.

Järgneb Soomest Eestisse naasnud naise olukirjeldus:

Läksin 7 aastat tagasi Soome riiki tööle oma raske südamehaige lapse tõttu. Nüüd, kus poeg on täiskasvanu, on lõpetanud koolid ja saab hakkama, otsustasime perega, et tuleme tagasi kodumaale. Lõpetasin töösuhte Soomes ja tulimegi kodumaale lootes, et võtan töötukassas arvele saan oma erialal täiendust, et oleks kergem leida tööd.

Olin enne saatnud oma cv soovitud töökohtadele, aga sain eitavad vastused, sest olen Eestist kaua ära olnud ja pole Eesti viimaste aastate seadustega kursis. Olin käinud ka enne Eestisse tulekud Töötukassa nõustaja juures, kes julgustas, et meilt saab ikka abi.

Nüüd siis põhiline selle loo juures. Läksin siis Töötukassasse, et saada abi töö leidmisel või täiendkoolitust. Täitsin kõik nende poolt soovitud paberid, rääkisin, et elukoha muutmisel Soomes olin ka kaks aastat töötu ja õppisin, kõik andmed said antud. Kuid siis tuli Eestis takistus, probleem, et olin 10 aastat tagasi ettevõtte loonud, mis seisis mul 10 aastat. Ei mingit tegevust, korralik ja seaduskuulekas, kartes trahve tegin ka igal aastal null versiooniga bilansi äriregistrile. Ja nüüd, et olen juhatuse liige, ei saa mind töötuna arvele võtta. Töötukassa soovitus oli, et kui olen kuskil tööl mingi aeg, saan kindlasti töötukassas arvele. Ja nii ma tegin: leidsin tööandja, kes oli nõus mind proovima ja tööle võtma. Teadsin, et seda tööd ma pikalt teha ei saa, sest raskeid asju tõsta ma ei saa, sest mu mõlemad käed on opereeritud. Nii saingi paar nädalat tööl oldud ja sain vajalikud paberid töötukassale.

Läksin uuesti arvele võtma, nüüd juba kindlalt, et võetakse. Jah, alguses oligi kõik hästi, ja ei mingeid takistusi. Kuid saabus päev, kus tuli kiri e-mailile, et olen olnud Soomes töötu ja pärast seda kuus kuud vaid töötanud ja ise ära tulnud, seetõttu mind töötuna arvele ei võeta. Kuigi esimesel korral see takistus polnud ja nad võtsid isegi kõik mu paberid, et olen töötuna soome keelt õppimas käinud ja kõik muud dokumendid.

Hetke seisuga olen väga löödud, kuidas mind on mu oma kodumaal vastu võetud, samas kus poputatakse ja soositakse teiste riikide inimesi. Ma vajasin ainult tuge, et Eesti ühiskonnas olla konkurentsivõimeline ja pea püsti kõikjal kandideerida omal erialal. Hetkel teeb see väga haiget. Soovitus Eestisse naasjatele: kui tagasi tulles sul tööd pole kohe, siis pole mõtet tulla tagasi.

Kommentaarid
(Külastatud 9,474 korda, 1 külastust täna)