Soomes kaob müügilt tavaline piim

Soomes kaob kaupluste riiulitelt tavaline, latritega lautadest pärit piim ning selle asemel tuleb müügile vabapidamisel lehmade piim.

Juba nädala pärast kaovad müügilt tavalised Valio piimad ja asemele tuleb Vaba lehma piim. Vaba lehma piim tähendab seda, et see tuleb vabapidamisel lehmadelt, vahendab Iltalehti.

Alates septembri keskpaigast on Soomes müüdav rasvatu piim, lahja piim ja täispiim kõik vabapidamisel lehmadelt.

Vaba lehma piim tuleb taludest, kus lehmad saavad vabalt ringi liikuda, süüa ja juua. Pärast seda on piim pastöriseeritud nagu tavaline piim.

Soomes on lautade üleviimine vabapidamisele olnud pikaajaline protsess ja praegu on selliseid lautasid kaks kolmandikku. Kõik laudad pole olnud suutelised minema üle vabapidamisele ja nad on olnud sunnitud tegevuse lõpetama.

Valio esindaja väitel on lehmade vabapidamisest tulemas uus norm, kuna loomade heaolu peetakse Soomes väga oluliseks. Valio on Soomes maksnud peale neile taludele, kelle loomapidamise tingimusi on parandatud. Lisa suurus on kaks senti liitri kohta.

Soomes on vabapidamisel lehma piima juba aastaid müünud Juustoportti. Valio  muudes piimatoodetes on kasutatud nii vabapidamisel kui latrites kinni hoitavate lehmade piima.

Tavalliset maidot ovat katoamassa kaupasta – käynnissä valtava muutos

Kauppojen maitohyllyt käyvät läpi uudistusta, sillä vähitellen parsinavetoista tulevan maidon määrä vähenee. Reilun viikon kuluttua ei kaupasta enää löydy Valion tavallista maitoa, sillä sen tilalle on tullut Vapaan lehmän maito. Vapaan lehmän maito tarkoittaa sitä, että maito tulee pihattotiloilta. Syyskuun puolivälistä alkaen Valion litran ja 1,75 litran maidot eli rasvaton maito, ykkösmaito, kevytmaito ja täysmaito, ovat vapaan lehmän maitoa.

Kommentaarid
(Külastatud 1,361 korda, 1 külastust täna)