Soome piiri lähedal Venemaal on metallplaadi all maailma sügavaim auk

Külma sõja ajal võistlesid maailma superriigid omavahel nii taeva kui ka maa vallutamises. Soome piiri lähedal on kinni keevitatud auk, mis on 12 262 meetri sügavune.

NSV Liit ja USA võistlesid omavahel, kes suudab sügavamale puurida. 1960ndatel aastatel hakati teineteise võidu Maa koort vallutama. USA-s algatati Project Mohole 1961. aastal. Puuriti Mehhiko ligidal Vaikses ookeanis laeva pealt. Kulud olid väga suured ja 1966. aastal tegi USA kongress puurimisele lõpu, vahendab Iltalehti.

Päris tulutu Project Mohole siiski polnud – selle põhjal tõdeti, et nafta puurimine merel on võimalik.

Maal läks siiski paremini. Naftafirma Lone Star puuris 1974. aastal Oklahomas 9583 meetri sügavuse augu. Sellises sügavuses sattus tera sula väävli sisse ja sulas ära. Auk pandi kinni ja hüljati. Tegemist oli aga maailmarekordiga.

Nõukogude Liidul oli soov puurida veel sügavamale. Koola poolsaarel hakati puurima 1970. aastal. Eesmärk oli puurida 15 kilomeetri sügavusele. 1979. aastal oli ameeriklaste rekord löödud. Puurimine oli aeglane, aga 1983. aastal oldi juba 12 kilomeetri sügavusel. Siis pandi puurimine aastaks seisma, kuna seda taheti tähistada. Asi tasus end ära ka teaduslikult, sest augu põhjast leiti 2,7 miljardi aasta vanuseid kivistisi. Lisaks leiti 12 kilomeetri sügavuselt maakoore seest vett. Seda peeti teaduslikuks sensatsiooniks.

Kui aasta sai mööda, siis algasid probleemid. Puur oli ilmselt kinni kiilunud ja väändus. Viis kilomeetrit tera jäeti auku ja hakati uuesti puurima 7 kilomeetri sügavuselt. 1989. aastal jõuti 12 262 meetri sügavusele. Selle rekordaugu nimetus oli SG-3. See on jätkuvalt maailma sügavaim auk, mille läbimõõt on 23 sentimeetrit.

Kivi temperatuur arvati sügavikus olevat 100 kraadi, aga see oli tegelikkuses 180 kraadi. Puurimine lõpetati ära 1992. aastal. NLiit oli eelneval aastal kadunud. Puurimise koht hüljati ja auk suleti. Nüüd käib seal aeg-ajalt uudistamas turiste.

Hylätyn romukasan keskellä Venäjällä lähellä Suomen rajaa on ruosteinen metallilevy, jonka alla on maailman syvin reikä

Reikä on 12 262 metriä syvä. Samaan aikaan kun kylmän sodan supervallat USA ja Neuvostoliitto kilvoittelivat kohti avaruutta, meneillään oli myös toinen vähemmän tunnettu kisa: kuka poraa syvimmälle Maan sisään. 1960-luvun alussa kummallakin maalla oli valmiina omat suunnitelmansa maankuoren valloituksesta. Yksi amerikkalaisten yrityksistä oli Project Mohole, joka aloitettiin vuonna 1961.

Kommentaarid
(Külastatud 1,061 korda, 1 külastust täna)