Soome laenule makstakse peale – laen suureneb, aga kulud vähenevad

Soome riik võttis augustis viieaastase lunastamistähtajaga laenu, millele olid investorid nõus peale maksma ja laenuintress oli miinus 0,7 protsenti.

Soome võlakoormus pidevalt kasvab, aga laenude teeninduskulud järjest kahanevad, vahendab Yle.

Tegemist on madalaima intressimääraga, millega Soome on kunagi laenu saanud.  Lisaks on tegemist ka maailmarekordiga, sest mitte ükski riik pole varem saanud laenu nii madala intressimääraga. Saksmaa sai laenu septembris –0,88 protsendiga, aga see oli vana laenu pikendamine, mitte uus laen. Soome viieaastase laenu intressimäär oli –0,734 protsenti.

Natukene oli soomlastel ka õnne, sest nad korraldasid võlakirjaemissiooni vahetult pärast suvepuhkusi, enne kui teised riigid laenuturule jõudsid.

Negatiivsete intressimääradega maailmas ei pea korraliku reitinguga riigid enam laenuintresse maksma, vaid neile makstakse peale.

Soome on ka värskeim riik, kelle kõikide lunastamistähtaegade võlakirjade intressimäärad on negatiivsed. Reutersi andmetel on selliseid riike nüüd kokku  viis – lisaks Soomele veel Šveits, Saksamaa, Holland ja Taani.

Soome valitsus on vastu võtnud otsuse laenata järgmisel aastal kaks miljardit eurot. Praegu oleks põhjanaabritel võimalus võtta peaaegu 14 miljardit eurot, kuid riigikassa laenas „vaid” kolm miljardit.

Järgmise aasta kaks lisamiljardit suurendab Soome riigi võlakoormuse 108 miljardi euroni. Ehkki võlakoormus kasvab, Soome riigi intressikulu kahaneb. Sel aastal on Soome valitsuse intressikulu 1,18 miljardit eurot, järgmisel aastal langeb 0,97 miljardile, mis on sama tase kui üheksakümnendate aastate keskel, ehkki riigi võlakoormus oli siis vaid kaheksandik praegusest.

Suomi teki ennätyksen valtiolainojen halpuudessa – Velka kasvaa, mutta korkoihin uppoaa saman verran kuin 28 vuotta sitten

Velan määrä kasvaa, mutta korkomenot laskevat. Sijoittajat maksavat entistä enemmän saadakseen Suomen valtion velkapapereita. Hallituksen budjettiriihessä päätettiin, että ensi vuonna valtio ottaa kaksi miljardia euroa lainaa. Juuri nyt velan ottaminen on halpaa, itse asiassa halvempaa kuin koskaan aikaisemmin. Käytännössä lainarahan valtion kassaan ottaa Valtionkonttori.

Kommentaarid
(Külastatud 221 korda, 1 külastust täna)