Soome juhtiva väljaande juhtkirjas kritiseeritakse Eesti EKRE-t

Soome juhtiva väljaande Helsingin Sanomat tänane juhtkiri kritiseerib Eesti valitsuserakonda EKRE-t.

Juhtkirjas tuuakse välja, et EKRE väljaanne Uued Uudised kajastab negatiivses valguses Soomet. Näiteks Porvoo tulistamise taga nähakse Soome ebaõnnestunud multikultuursuse poliitikat ja väidetakse, et Soome pole enam turvaline maa.

Ajaleht märgib EKRE kohta, et tegemist on üle-Euroopalise trendiga, kus protest kanaliseerub rahvusmeelse parempoolse erakonna kaudu. Eesti on edenenud Lääne koostöös nii kiiresti, et osa hääletajaid eelistab sellele suunale vastujõudu.

Märgitakse, et kuigi erakondade põhiline tähelepanu on sisepoliitikal, siis ulatub see ka välismaale. Leht märgib, et EKRE hääletoru Uued Uudised on viimasel ajal näidanud Soomet mitmel korral negatiivses valguses. Näiteks süüdistas leht hiljuti Soomet Brüsseli-suunalises soometumises, kui see on ELi eesistujana võtnud ette õigusriigi küsimused.

Lehe väitel näitavad EKRE väljaande kirjutised, kust läheb Eesti poliitikas veelahe. Põhjamaade ja Euroopa Liidu suuna alternatiiv on eeskuju võtmine Ungarist.

Pääkirjoitus: Suomikin pääsi osaksi Viron kiistoja

Viro on viime keväästä asti totutellut uuteen hallituspohjaansa, jossa ovat mukana sikäläinen keskustapuolue, konservatiivinen Isänmaa-puolue sekä kansalliskonservatiivinen Ekre. Ekre kohensi vaaleissa kannatustaan, mutta sen nousu hallitukseen oli monelle yllätys. Ekren menestyksen voi nähdä osana yleiseurooppalaista trendiä, jossa protesti kanavoituu kansallismielisen oikeiston kautta. Viro on edennyt länsiyhteistyössä niin nopeasti, että osa äänestäjistä kaipasi suuntaukselle vastavoimaa.

Kommentaarid
(Külastatud 172 korda, 1 külastust täna)