Soome ema viis 8-aastase tütre ISIS-e piirkonda, laps läks 13-aastaselt mehele

Soome ema võttis 8-aastase Sumeya kaasa ISIS-e piirkonda ja tüdruk läks 13-aastaselt mehele. Mees aga tapeti juba kahe kuu pärast.

Praegu on Sumeya al-Holi laagris Süürias. Ta on elanud ISIS-e territooriumil viis aastat, vahendab Yle.

Al-Holi laagrisse on koondatud ligi 20 000 nn ISIS-e pruuti ja last, kes on pärit mitmelt poolt maailmast. Laagris on karm kord ja need, kes suhtlevad väljastpoolt tulnutega, võivad surma saada.

Sumeya ja ema Sanna said kuulsaks märtsikuu alguses, kui neid intervjueeris CNN-i ajakirjanik. Viimati elasid nad Baghouzi väikelinnas, mis oli ISIS-e viimane kants.

Sumeya räägib, et mäletab Soomest väga vähe. Ta oli 8-aastane, kui koos emaga lahkus. Talle meeldis olla koos perega rohkem ISIS-e alal kui Soomes. Talle ei meeldinud Soomes, kuna seal sülitati tema peale koolis, kuna tal oli peas rätik. See oli tavaline rätik, mitte tervet nägu kattev niqab.

Sumeya räägib, et tal oli koolis seljas t-särk, seelik ja rätik, aga sellegipoolest tema peale sülitati. Ta ei tahtnud olla seal, kus tema peale sülitatakse. Pigem tahtis ta minna sinna, kus teda austatakse.

Soomes käis tüdruk koolis esimese klassi. Ta läks ka teise, aga siis oli minek Süüriasse. Tüdruk oskab lugeda ja kirjutada, aga laagris õppimisvõimalused puuduvad.

CNN-i intervjuus ütles Sumeya, et on abielus. Ema Sanna aga kinnitas pärast seda, et laps pole kunagi abielus olnud. Nüüd kinnitab Sumeya, et ema ütles seda, kuna kartis, et teda hakatakse süüdistama. Sumeya kinnitab, et abiellumine oli tema enda otsus ja ema pole sellega seotud. Sumeya oli 13-aastane kui abiellus ja ta on jätkuvalt 13-aastane. Tüdruk abiellus Baghouzis olles. Ta oli kaks kuud abielus ja siis lasti mees maha.

Sumeya tuli intervjuud andma koos teise soome naise Minnaga. Soome naistest on Minna ainus, kes ei soovi Soome naasta. Ta läheks pigem mõnda islamiriiki elama. Märtsikuus ütles Sumeya intervjuus CNN-ile, et tahab naasta Soome. Nüüd aga mõtleb Sumeya nagu Minna ja soovib minna kuhugi mujale.

Sumeya räägib, et loodab, et Allah teda aitab ja viib kuhugi laagrist välja. Koraanis on kirjas, et need, kes Allahit kardavad ja usuvad, neid Allah aitab. Nüüd peab uskuma ja lootma, et Allah nad laagrist välja aitab. Midagi muud teha pole.

Intervjuust tuli välja, et Sumeya ei kujuta päris hästi ette, misasi on Soome ja mida tema naasmine tähendaks. Sumeya ema Sanna aga tahaks Soome naasta. Maikuus rääkis Sanna, et kahetseb Islamiriiki minekut seoses lastega.

Soome psühholoogi arvates peaks Sumeya saama Soome naastes mõne muu kogemuse kui sülgamise. Soomes oleks hea leida mõni usaldusisik. Need võivad olla sotsiaaltöötajad, õpetajad või sugulased. Soomes on olemas kogemused trauma läbi elanud ja radikaliseerunud inimeste toetamiseks. Kooli võib olla raske sisse elada, kuna Sumeya on olnud nii pikalt koolist ära. Seetõttu võib olla raske sisse elada tavalisse kooli.

Psühholoogi arvates pole trauma üle elanud laps võimeline ise otsustama oma naasmise üle. Samuti võib Sumeya puhul olla asi selline, et ta ise ei saa otsustada, mida räägib. Tema ettekujutus Soomest võib olla väärastunud, kuna ta lahkus nii väiksena.

https://yle.fi/uutiset/3-10984963

Kommentaarid
(Külastatud 1,456 korda, 1 külastust täna)