Soome ema avalikustas tütrele saadetud kirja koolikiusamise kohta – see on karm

Oulu ema postitus sotsiaalmeedias seoses koolikiusamisega on tekitanud palju elevust.

Kirjas palub laps, et ta koolis rahule jäetaks ja teda ei pekstaks enam. Selle saabub kiusajalt vastus: „V***u vaatame, kui kooli tuled.”

Ema kirjutab selle peale sissekandes, et turvaline kool peaks olema lapse põhiõigus, tegelikkus on aga hoopis teine.

Ema ütles väljaandele Ilta-Sanomat, et koolist on oldud temaga ühenduses ja ka koolis tahetakse kiusamistele lõpp teha. Ema väitel on aga last koolis mitmel korral pekstud. Kooliskäimine on vägivalla tõttu muutunud probleemseks.

Ema väitel on olnud selliseid kordu, kus laps suleb end tualetti ja ütleb, et ei taha kooli minna. Ema tunnistab, et kooliusamisest rääkimine ja selle tunnistamine on Soome ühiskonnas millegipärast väga keeruline. Kõige hullem on ema arvates see, et selline kiusamine toimub avalikus kohas, mis peaks olema osa ühiskonnast. Kooliskäimine on kõigile kohustuslik.

Füüsiline vägivald pole ema väitel ainus, viimasel ajal on sagenenud vägivald sotsiaalmeedias. Tütrele näiteks saadeti sõnum, mille saatjaks oli terve grupp. Kius käib nüüd sotsiaalmeedia kaudu.

Ema ei taha kedagi süüdistada, samas soovib ta, et kiusamisele tuleks lõpp.

Oulu linna esindaja on samuti olnud emaga kontaktis ja leiab, et kiusamisele tuleb lõpp teha. Igal lapsel on õigus turvalisele ja tervele kooliskäimisele. Oulu linnal on kiusamise suhtes nulltolerants. Oulu linna esindaja väitel peaks sekkuma politsei. Kiusamine on linna esindaja väitel hälve ja sellega peaks tegelema.

Oulu koolipolitsei esindaja ei soovi kommenteerida konkreetset juhtumit, aga kinnitab, et koolipolitsei valulävi on väga madal. Algul viiakse läbi eeluurimine ja lepitus on tavaliselt parim viis olukorda lahendada. Kui on aga toimunud füüsiline vägivald, siis saab teha kuriteoteate. Alla 15-aastased pole aga kriminaalselt veel vastutavad.

Koolipolitsei soovitab vanematel jälgida, mida lapsed teevad. Näiteks mängivad paljud lapsed telefonis täiskasvanutele mõeldud vägivaldseid mänge ja pärast seda on raske rahuneda.

Kommentaarid
(Külastatud 282 korda, 1 külastust täna)