Soome abielupaar alustas näljastreiki kindlustusfirma vastu

Soomes Tampere ligidal Ikaalinenis elav abielupaar alustas Tamperes kindlustusfirma Turva kontori ees teisipäeval näljastreiki. Nad on valmis nälgima niikaua, kuni kindlustusfirma lõpuks neid rahuldava otsuse teeb.

Veel suuremat nälga pole, aga organism kasutab viimaseid energiavarusid, räägivad kindlustusfirma ees näljatreiki alustanud Marketta ja Jari Hautakorpi (52). Teisipäeval kell 6 hommikul alanud streik on abielupaari jaoks viimane võimalus neid aastakümneid vaevanud olukorrale. Kõik algas 1993. aastal, kui Marketta sattus tööle sõites autoõnnetusse ja sai raske kaelavigastuse, mis tõi kaasa püsiva töövõimetuse, vahendab MTV.

Algul hüvitas kindlustus Marketta ravikulud kahe aasta jooksul.  Siis aga tunnistas kindlustusselts Turva naine töövõimeliseks. Pärast seda algas aastakümneid kestnud kohtuvaidlus. Kohus tunnistas Marketta 2000. aastal töövõimetuks, Kela kinnitas seda 2010. aastal. Turva aga tunnistas naise isegi pärast seda töövõimeliseks, mingit põhjendust toomata.

Praegu menetleb asja kindlustuse vahekohus ja kaebus on kirjutatud õiguskantslerile. Streigivad nad niikaua, kuni Marketta tunnistatakse töövõimetuks.

Näljastreigi ajal juuakse vaid vett. Häda tehakse eemal metsa all. Ööd veedetakse autos, aga õhtuti käiakse kodus pesemas, riideid vahetamas ja veepudeleid täitmas. Autos veedetud ööd on juba pannud Marketta suurendama peavalude puhul ravimikogust.

Lisaks Merkettale on ka Jaril terviseprobleemid, tal on 2. tüübi diabeet ja seetõttu loobus 2000ndate algul oma ettevõttest. Nad elavad Kela pensionist. Ikaalinenis käivad nad jalutamas ja hoiavad end nõnda vormis. Esmaspäeviti ja reedeti käib Jari haiglas dialüüsil.

Marketta ja Jari on olnud abielus 30 aastat, toetavad teineteist ja teevad kõike koos. Streiki alustati samuti koos, seda vaatamata terviseprobleemidele. Marketta tõdeb, et on õnnelik sellise mehe üle, kes on tema pärast valmis nii kaugele minema. Radikaalse näljastreigi idee sündis kolm aastat tagasi, kui tundus, et kõik võimalused on ära kasutatud. Oma plaanist teavitati ametivõime ja küsiti luba politseilt. Sellise streigi jaoks aga mingit luba vaja polegi, piisab lihtsalt politsei teavitamisest.

Inimesed tunnevad streikijatele kaasa. Nad ise räägivad, et esindavad seda sisu, mille poolest soomlasi tuntakse – alla ei anta ja võideldakse lõpuni välja. Möödakäijad on rääkinud, et neil on samuti sarnased probleemid. Kindlustusfirma Turva töötajad pole streikijatega ühendust võtnud, samuti ei vastata kindlustusest ajakirjandusele.

Abielupaar on valmis ka puhuks, kui Jari tervis kehveneb. Siis kutsub naine kiirabi ja mees viiakse haiglasse. Ta on seal niikaua, kuni saab taas naasta naise kõrvale streikima. Jari väitel ollakse väljas kasvõi jõuludeni välja. Valmis ollakse ka selleks, kui streigist pole kasu ja midagi ei muutu. Siis lubab Jari panna terve riigi vastutama selle eest, et keegi sureb.

Siin on Seiska video streigi algusest:

Kommentaarid
(Külastatud 301 korda, 1 külastust täna)