Silja Europal anti läinud ööl „Mr Skylight” kutsung, nii nagu Estonial huku ööl

Estonia uppumisest möödus nädalavahetusel 25 aastat. Sellega seoses oli juttu, et Estonial anti huku ööl kutsung „Mr Skylight to number one and two!”.

Iltalehti andmetel anti säärane „Mr Skylight” kutsung läinud ööl parvlaeval Silja Europa pärast kella poolt nelja. Tallink Silja kommunikatsioonijuht Marika Nöjd kinnitas, et nii see tõepoolest oli. Nimelt oli üks isik, kes hüppas laevalt merre. Laev oli sel ajal Tallinna sadamas. Isik toodi veest välja ja viidi haiglasse.

Nöjd ütles, et „Mr Skylight” kutsung on jätkuvalt kasutusel. See annab meeskonnale märku, et on vaja tegutseda. Seda kutsungit kasutatakse väga harvade juhtumite korral.

Estonia lõppraportis toodi välja, et „Mr Skylight” kutsung ei sobinud hästi sellesse olukorda. Selleks ajaks olid juba komandosilla all inimesed, päästevestid seljas ja laeva kalle oli 30 kraadi.

„Mr Skylight” pidi olema Estonial teade tulekahju kohta, et see ei häiriks reisijaid. Samal ajal oli see kogunemismärguanne juhtkonnale ja päästemeeskondadele.

Üks tuletõrjerühmadest, kellele Estonial oli kutsung mõeldud, pidi kogunema autotekile, kus sel ajal oli juba ligi 1500 tonni vett. Estonia lõppraportis oletati, et juhtkond andis „Mr Skylight” kutsungi, kuna päris hästi polnud teada, mis toimub, aga meeskonda taheti hoiatada evakueerumise eest. Kutsung anti aga liiga hilja, kuna laeva juhtkonnal polnud toimuva kohta täit infot. Vahetult pärast seda kutsungit anti Estonial teade päästepaatide ettevalmistamise kohta.

Pärast päästepaatide kutsungit hakkasid Estonial kõlama sireenid ja kui laev oli külili, anti udupasunat. See tähendas, et pärast seda pidi igaüks end ise aitama.

Silja Europal oli Estonia päästeoperatsioonis oluline roll – see laev võttis vastu esimese hädakutsungi kell 1.22: „Silja Europa, Viking, Estonia! Mayday, mayday!” Estonialt tulnud viimased sõnad olid: „Todella pahalta, todella pahalta näyttää nyt tässä kyllä.” (tõlkes: Väga hull, väga hull on nüüd siin küll).

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/67f0bcce-d1a4-4d17-a944-f4de81da78e7

Kommentaarid
(Külastatud 2,133 korda, 1 külastust täna)