Kriis Soome postifirmas: juht teenib üle 82 000 euro kuus, töötajatel vähendatakse niigi väikest palka

Soomes on avalikkuse tähelepanu alla tõusnud riigi postifirma Posti, mille juht teenib üle 82 000 euro kuus, aga töötajatel tahetakse veelgi vähendada niigi madalat ligi 2000-eurost palka.

Sotsiaalmeedias asja kohta sõna võtnud juuraprofessor Jukka Kekkonen märkis, et see pole õiglane ja neid, kes sellist olukorda kritiseerivad, ei saa süüdistada kadeduses, vahendab Iltalehti.

Soomes on keskmine sissetulek 3470 eurot kuus, aastas teeb see 41 640 eurot. Seda on ikka kaks korda vähem kui postifirma juht Heikki Malinen teenib ühes kuus. Postifirma juhi palk on koos tulemustasu ja boonustega ligi miljon eurot aastas.

Posti teema tõusis tähelepanu alla neljapäeval, mil postifirma teatas, et vähendab ligi 700 töötaja palka kolmandiku kuni poole võrra. Posti töötajate palk on keskmiselt 2200 eurot kuus. Selline otsus tõi kaasa postitöötajate streigi.

Juuraprofessor Kekkonen märkis, et demokraatlik õigusriik tugineb usaldusele ja teineteisemõistmisele, millega on seotud õiglus ja mõistlikkus. Arutult suur sissetulek on õigusriigi koha pealt suur probleem. Postifirma juhi nii suur sissetulek pole professori arvates otstarbekas ega õiglane. See on professori arvates suur ühiskondlik probleem. „Vaid idioodi arvetes on siin tegemist kadedusega,” märkis Kekkonen.

Professori arvates tuleks kõigi riigifirmade juhtide palgad üle vaadata. Seda tuleks teha koheselt. Professor leiab, et riik ei saa selge ebaõigluse ja ebamõistlikkuse puhul alistuda.

Professori arvates tuleks koheselt muuta riigifirmade juhtide ja nõukogu liikmete palgapoliitikat. Palgad, preemiad ja boonused tuleb alla tuua. Kõik valitsusametnikud ja poliitikud tuleks riigifirmade nõukogudest tagasi kutsuda. Säilitada tuleb mõistlikkus ja õiglus.

Oikeusprofessorilta täyslaidallinen Postille ja miljoonamies Malisen tuloille: “Vain idiootin mielestä kyse on kateudesta”

Oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen tylyttää Postin toimintaa kovin sanoin Twitterissä. 3470 euroa kuukaudessa. Sen verran suomalainen tienasi Tilastokeskuksen mukaan keskiansiona kuukaudessa. Vuodessa se tekee siis 41 640 euroa. Posti Groupin toimitusjohtaja Heikki Malinen tienaa kuukausitasolla yli kaksikertaisen summan.

Kommentaarid
(Külastatud 1,264 korda, 1 külastust täna)