Helsingi bussipeatuste külge pandi väiksed valged karbikesed – mis need on?

Helsingis on bussipeatuste külge pandud väiksed valged karbikesed. Neid on pandud üle linna tuhandeid bussi- ja trammipeatuste siltide külge ja neid pannakse veel juurde. Lisaks on neid pandud bussidesse.

Helsingi ühistranspordiettevõte HSL teatas eelmisel nädalal, et tegemist on Bluetooth majakatega. Nende eesmärk on pakkuda inimestele tulevikus reaalajas mobiilseid teenuseid, vahendab Ilta-Sanomat.

Praegu on tegemist pilootprojektiga, mille käigus on paigaldatud juba ligi 4100 karbikest ja kokku pannakse ligi 6000 majakat peatustesse, bussidesse, trammidesse ja metroojaamadesse.

Need majakad annavad endast ainult teada ja ei tee midagi muud. Mingeid andmeid nende abil ei koguta. Majakad teevad koostööd mobiiltelefoni rakendustega. HSLi rakenduse ja majakate abil antakse kasutajatele infot asukoha kohta. Neid majakaid saavad tulevikus kasutada ka teised rakenduste loojad. Majakate abil saab näiteks saata keskööl kasutajatele sõnum: „Kas tunned end turvaliselt?”

Tegemist on uudse tehnoloogiaga, mida kusagil mujal teadaolevalt ei kasutata. Majakad töötavad patareide peal ja need teibitakse peatuste külge. Juhtmeid selleks vedada pole vaja. Valmistaja väitel peab patarei vastu 7 aastat, aga Soome oludes peavad need vastu tõenäoliselt 4 aastat.

Tuhannet liki huomaamattomat valkoiset laatikot ilmestyivät Helsingin bussipysäkeille: Mistä on kyse?

Ympäri Helsinkiä on viime viikkoina ilmestynyt pieniä valkoisia laatikoita. Bokseja on asennettu bussi- ja raitiovaunupysäkkien kyltteihin sekä kulkuneuvojen sisälle. Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteestä vastaava HSL julkaisi viikko sitten tiedotteen, jossa kerrottiin näiden salamyhkäisten laatikoiden olevan bluetooth-teknologiaa hyödyntäviä majakoita. Aparaattien tarkoituksena on tiedotteen mukaan mahdollistaa matkustajille tulevaisuudessa reaaliaikaisia mobiilipalveluita.

Kommentaarid
(Külastatud 660 korda, 1 külastust täna)