79-aastane soomlane viidi Hispaanias haiglasse ja ta läks seal kaduma

79-aastane soomlane Arvi Larsen läks üksi Hispaaniasse reisile, aga kadus järsku ära. Keegi ei suutnud teda leida, lähedased läksid teda Hispaaniasse otsima ja lõpuks leiti ta ühest haiglast voodi külge seotuna ja nälginuna.

Viimane teade Arvilt tuli 14. märtsil, kui ta andis oma Soomes elavale endisele abikaasale teada, et küpsetab oma korteris õhtul lõhet. Pärast seda oli vaikus, vahendab Helsingin Sanomat.

Arvi on ise endine arst ja jäi 15 aastat tagasi pensionile. Talle meeldis reisida ja viimane reis viis Hispaania Päikserannikule. Ta sündis ja õppis Soomes, aga töötas põhiliselt Rootsis, Norras ja USA-s. Pensionile jäädes elas ta Taimaal ning viimati koos elukaaslasega Inglismaal.

Hispaaniasse sõitis mees üksi. Ta oli elanud algul hotellis, aga kolis siis korterisse soomlaste seas populaarses Fuengirolas. Talle meeldis rääkida soome keelt ja olla koos soomlastega.

Kui Arvi pärast viimast kirja enam ei vastanud, hakkas tema endine abikaasa muretsema. Ta võttis ühendust Inglismaal elava elukaaslasega, aga ka tema ei teadnud midagi.  Siis võeti kokku grupp inimesi, kokku 7 naist, nende seas ka teine, Rootsis elav endine naine ja kaks tütart.

Ühendust võeti Soome konsulaadiga, aga seal polnud Arvi kohta infot. Kohale jõudes selgus, et mees oli viidud Costa del Soli haiglasse Marbellas. Haiglast aga öeldi, et Arvit seal pole. Kuhu mees viidi, seda haiglast ei öeldud, viidates andmekaitsele.

Pärast seda helistati läbi Rootsi, Hispaania ja Inglismaa ametivõimud, aga ka seal ei teatud Arvist midagi. Paari päeva pärast kuulutati mees rahvusvaheliselt tagaotsitavaks. Hispaania võimud andsid teada, et kui mees lahkub Hispaaniast või satub haiglasse, siis sellest antakse teada, aga muidu infot ei anta. See tuleb isikuandmete kaitse nõuetest, mis on riigiti erinevad.

Lähedased pöördusid ka Päikserannikul tegutseva soome taustaga kadunud inimeste otsimisele pühendunud ettevõtte Costan Enkelit poole, aga ka sellest polnud abi. Lõpuks leidis Arvi rootslannast tütar oma isa 7. aprillil – mees oli Malaga haiglas.

Tütar sai isaga ühendust telefoni teel, aga mees oli liiga nõrk, et midagi rääkida. Isa oli öelnud, et tal on halb olla ja ta ei saa liikuda. Haiglasse jõudes avanes haiglaõena töötavale tütrele kohutav vaatepilt. Isa oli nööridega voodi külge seotud, nälginud ja kokku kuivanud.

Haiglas põhjendati nööridega sidumist sellega, et inimene voodist maha ei kukuks. Mees oli olnud voodis väga rahutu. Tütre väitel oli aga mees vihane, et teda haiglas nii kehvalt koheldi. Arvi oli ise töötanud reumatoloogina ja teadis hästi, et patsienti ei tohi voodi külge siduda ja et liikumatus on väga halb tervisele. Mees oli ravist keeldunud, aga teda oli ravitud vastu tahtmist. Pikaajalise liikumatuse tõttu ei suutnud Arvi enam püsti seista, veel vähem kõndida.

Lõpuks said lähedased teada, mis Arviga oli juhtunud: ta oli Fuengirolas maha kukkunud ning tal kahtlustati ajukahjustust. Kukkumine oli seotud vanadusest tuleneva epilepsiaga.

Lähedased viisid mehe Rootsi, aga enne seda pidid alla kirjutama 15 000 euro suurusele garantiile juhuks, kui Euroopa ravikindlustus mehe kulusid ei hüvita. Mees viidi kiirabiga lennujaama ja sealt sõideti tavalise liinilennuga 12. aprillil Malmösse. Rootsi arstid ütlesid, et Arvit oli koheldud haiglas ebainimlikult ning lahkumine Hispaaniast päästis tema elu.

Soome välisministeeriumist anti teada, et haiglate töökultuur ja tase võivadki riigiti erineda. Välismaal ei saa nõuda Soome taset ja seda ka peale sundida. Statistika põhjal aga kasutavad soomlased küllalt palju Hispaania meditsiiniteenuseid. Erakorralise arstiabi teenustest Euroopas moodustab Hispaania 70-80 protsenti.

Hispaanias tegutsevad Soome ametnikud peavad sealset arstiabi üldiselt heaks. Probleeme võis põhjustada keelebarjäär. Hispaanias eriti inglise keelt ei räägita ja tõlke pole alati saada. Vanurite jaoks võib see olla raske. Haiglas oli olemas tõlk, aga teda Arvi juurde ei viidud. Mees oli andnud haiglas oma tütre kontaktid, aga tütrega ühendust ei võetud.

Arvi soovis pärast juhtunut, et see avalikustataks, et teised saaksid sellest loost õppida. Arvi oli ise arvamusel, et Hispaanias oleks ta surnud ning ta oli õnnelik, et ta üles leiti.

Pärast Rootsis haiglast välja saamist elas Arvi seal oma tütre juures. Juulikuus käis ta omale telekat ostmas, kui teda tabas haigushoog ja ta suri.

Tytär löysi isänsä sidottuna espanjalaiseen sairaalasänkyyn – Arvi Larsen oli ollut sairaalassa viikkoja, mutta kukaan ei kertonut siitä perheelle

79-vuotias Arvi Larsen katosi omaisiltaan matkaillessaan yksin Espanjan Aurinkorannikolla. Lopulta omaiset löysivät hänet huonokuntoisena ja sänkyyn sidottuna sairaalasta, jossa hän oli ollut lähes kolme viikkoa. Sairaaloiden hoitokäytännöt ja se, miten omaisille ilmoitetaan onnettomuuksista, vaihtelevat eri maissa.

Kommentaarid
(Külastatud 1,906 korda, 1 külastust täna)