Üha enam Soome eakaid inimesi elab oma kodus, enamus oma majas

Soomes on pool miljonit vähemalt 75-aastast elanikku, kellest 93 protsenti elavad kodus. Üle poole eakatest elab oma majas, paarismajas või ridamajas. Üksinda elab kodus Statistikakeskuse andmetel kolmandik.

Soome elanikest ligi kümnendik on vähemalt 75-aastased. Poole miljoni piir ületati 2017. aasta lõpus. Kümmekond aastat tagasi oli eakaid saja tuhande võrra vähem.

Mida aeg edasi, seda enam eakaid inimesi elab omas kodus. Üle poole eakatest elab omas majas, 43 protsenti korteris.

Kodus elavatest eakatest vaid väike osa vajab abi. Koduhooldust vajas 2017. aasta lõpus 57 000 eakat.

Oma majas elatakse Soome üha vanemas eas. 2018 . aastal elas oma majas enamus alla 81-aastastest, 82-aastastest enamus elas kortermajas. Kümme aastat tagasi elas enamus juba 80-aastaseid kortermajas. Aastal 2000 läks piiri 79 eluaasta juurest.

Aastal 2018 oli vanuserühmadest oma majas elajaid kõige enam 45-49 ja 50-54 aasta vanuste inimeste seas, kellest 58 protsenti elasid oma majas. Vanemate inimeste puhul hakkab oma majas elajate hulk vähenema ning kortermajas elajate hulk tõusma. Muutus on aga aeglane, sest kortermajja kolib vähe inimesi.

Soome eakate hulgas on üksi elamine languses ja 2018. aastal elas vaid 47 protsenti eakatest üksi. Samas Soomes tervikuna üksi elamine kasvab. Üksi elamist aitab Soomes vähendada meeste eluea pikenemine. Mehi oli eakatest 2000. aastal 32 protsenti, aga 2018. aastal juba 40 protsenti.

Üksi elavatest eakatest elas 2018. aasta kortermajas 54 protsenti, oma majas 28 protsenti ja ridamajas 16 protsenti.

https://www.stat.fi/tietotrendit/artikkelit/2019/yha-useampi-ikaihminen-asuu-kotona-yli-puolet-pientaloissa/

Kommentaarid
(Külastatud 185 korda, 1 külastust täna)