Soomes saab alla 24-meetrise laevaga sõita ilma juhitunnistuseta

Soomes tohib alla 24-meetrise väikelaevaga sõita ilma vastavat tunnistust ja eksamit tegemata, kui laeva ei kasutata ärilisel otstarbel.

Hiljutine õnnetus Turu saarestikus tõstataks küsimuse, kas hobilaevnikud peaks eraldi kursuse läbi tegema. Näiteks Eestis peavad alla 24-meetrise väikelaeva juhid tegema läbi põhjaliku kursuse ja sooritama eksami. Soomes sellist nõuet pole.

Soome merepääste asjatundjate väitel siiski lube pole vaja hakata nõudma, sest Soome laevnike oskused on üldiselt head. Nõuete karmistamine ei anna asjatundjate väitel soovitud efekti, vahendab Ilta-Sanomat.

Pigem võiks hobilaevnikel olla võimalik vabatahtlikus korras läbida kursused. Präänikuks võiks olla see, et kursuse läbinud saavad soodustust kindlustuse tegemisel.

Praegu pole näha, et laevnikel oleks mingeid probleeme. Küll aga võiks laevnikud rohkem tähele panna, mis ümberringi toimub ja vähem sõltuda tehnilistest seadmetest. Seadmed on küll head asjad, aga nad on abivahendid. Tähtsaim vahend navigeerimisel on ikkagi läbipaistev tuuleklaas.

Jopa 24-metrisellä veneellä saa seilata ilman lupakirjaa – turvallisuuspäällikkö: “Huviveneilijöille jonkinlainen kurssi ja kortti voisivat olla paikallaan”

Veneilijät saavat liikkua vesillä ilman erillistä kuljetuslupaa, jos vene on alle 24 metriä pitkä, eikä se ole kaupallisessa käytössä. Yli 24-metrisen huvialuksen kuljettamiseksi tarvitaan kansainvälinen kuljettajankirja. Airistolla Saaristomerellä eilen sattuneessa veneturmassa kuoli kaksi keski-ikäistä miestä.

Kommentaarid
(Külastatud 592 korda, 1 külastust täna)