Soomes leiti rumeenlaste autost üle 300 000 ravimitableti – tegemist on suure äriga

Helsingi politsei konfiskeeris maikuus 307 600 Rivotrili tabletti, mille salakaubana maale toomises kahtlustatakse nelja rumeenlast. Neist kolm meest võeti mai lõpus vahi alla ja neljas juunikuus – kõiki kahtlustatakse raskekujulistes narkokuritegudes.

Lõppjärgus oleva politsei eeluurimise käigus on selgunud, et mehed hakkasid sõitma Rumeeniast, tabletid võeti peale Ungarist ja need toodi Rootsi kaudu Soome. Salakaubavedajad ületasid Soome piiri Haaparanta ja Tornio vahepeal. Selliseid reise oli tehtud kokku neli, kõik samal viisil. Sihtkoht oli Helsingi, kus tablette tõenäoliselt müüdi nii tänaval kui ka veebis.

Tegemist on organiseeritud tegevusega, mille juured on Rumeenias. Politsei teeb rahvusvahelist koostööd, et selgitada, kes on asjaga välismaal seotud ja kus Ungaris on tabletid valmistatud.

Politsei sai oma analüüsi tulemusel teada, et maikuus pidi Soome jõudma suur kogus tablette. Politsei teadis, millal ja kuhu need tabletid tõenäoliselt tuuakse. Politsei jälgis seda kohta ja peatas sinna jõudnud sõidukid. Varsti selgus, et kahtlusalused autod olid ületanud piiri Tornios samal hommikul.

Tabletid olid peidetud ühe kaubiku seina sisse. Autosse oli ehitatud vahesein, mille taga olid ravimipurgid. Varasemad kolm reisi tulid välja eeluurimise käigus. Need toimusid kuuajaliste vahedega veebruarist maikuuni.

Salakaubavedajad liikusid kahe autoga, et ametnikke segadusse ajada. Autos liikusid nii, et eespool liikus välismaise numbrimärgiga auto, mida ametnikud piiril tõenäolisemalt kontrollivad. Selle järel sõitis Soome numbrimärgiga auto, mille sisse olid peidetud tabletid ja mis ilma kontrollimata läbi pääses. See näitab, kui osavalt oli kõik planeeritud.

Politsei on viimastel aastatel konfiskeerinud Helsingis mitmel korral suures koguses Rivotrili tablette. Esimene suurem konfiskeerimine oli 2015. aastal. Praegu võib öelda, et siis hakkas asi pihta. Kuigi politsei paljastab järjest grupeeringuid, siis äri jätkub. Näiteks pärast viimast konfiskeerimist oli tänaval mõnda aega vaiksem, aga paari nädala pärast oli märgata, et äri läks uuesti käima. Selgus, et Soome oli toodud lisaks 100 000 tabletti.

Tablettide müük on samuti organiseeritud ja professionaalne. Eri piirkonnad on jagatud nn vastutavate isikute vahel ja müüjad vahetuvad regulaarselt. Tegevust on muudetud vastavalt sellele, kuidas politsei on seda tõkestanud.

Algul olid müüjatel tabletid kaasas, mille nad andsid otse ostjale. Nüüd on tabletid peidetud kuhugi metsa alla, kust neid käiakse ostjate jaoks võtmas. Müüja teeb tänaval tehingu ära ja juhendab ostjat edasi. Nii saab müüki politsei eest varjata.

Lisaks müüjatele tegutsevad nn levitajad. Nende ülesanne on jagada hommikul tabletid laiali eri piirkondade vahel ja koguda õhtul müüjatelt kokku saadud raha. Nad käivad kontrollimas olukorda ka päevasel ajal. Kui mõni müüja on oma kauba keskpäevaks ära müünud, siis viiakse talle lisa.

Politsei on tõhustanud järelvalvet suuremates müügikohtades, kuna politsei enda ja kodanike vihjeid tuleb järjest enam. Politsei tõhus tegevus on vähendanud tänaval müüki teatud kohtades, aga see pole lõppenud, vaid liikunud mujale.

Politsei märgib, et viimasel ajal on saadud kätte ka müüjaid ja nende osas on algatatud protsess maalt välja saatmiseks. Kui mõni seltskond saadakse kätte, siis lisanduvad kohe uued. Nii kaua kuni on nõudlust, on ka pakkumist.

Politsei uurib rahvusvahelise koostöö kaudu, kes asja Rumeenias juhivad. Osalt võivad eri salakauba ja müügiga tegelevad isikud olla samad, aga näib, et organisatsioone on mitu.

Üks Rivotrili tablett maksab tänaval euro ja purk ligi 100 eurot.  Hind on ligi kümnekordne võrreldes sellega, mis ravim maksab apteegis. Valdav osa saadud rahast saadetakse tagasi Rumeeniasse. Raha viiakse tagasi sama transpordiga, millega tabletid tuuakse Soome.

Seda, kui palju tabletiäriga teenitakse, on raske kokku arvutada, aga arvatavalt on see sadades tuhandetes eurodes. Ainuüksi reiside peale kulub sedavõrd palju raha, et kogused peavad olema suured ja tegevus kurjategijatele kasulik.

Rivotrili tablettide toimeaine klonasepaam on bensodiasepiini liik. Selliseid ravimeid müüakse Soomes ainult retseptiga. Arstide välja kirjutatud ravimit kasutatakse epilepsia, paanikahäirete ja muude stressihäirete raviks.

Politsei tähelepanekute alusel on tablettide ostjateks Soomes isikud, kes tarvitavad palju alkoholi ja muid joovastavaid aineid. Kasutajad on rääkinud, et Rivotrili kasutatakse lootuses, et need rahustavad. Ravimite mõju on aga individuaalne, kuna koguseid pole määranud asjatundja. Lisaks muutub aine mõju vastavalt selle, mida on isik veel kasutanud. Koosmõju alkoholiga võib olla ohtlik.

Politsei juhib veel tähelepanu, et ebaseaduslikult saadud tablettide koostis pole kunagi kindel – isegi siis, kui tabletipurkidel on asjakohased etiketid peal.

Kommentaarid
(Külastatud 509 korda, 1 külastust täna)