Soomes kuritegude hulk väheneb, välja arvatud üle 65-aastaste osas

Soome statistika näitab, et üle 65-aastaste kuritegevus on tõusuteel, kuigi kõigis ülejäänud vanuserühmades kuritegevus väheneb.

Statistikast selgub, et aastatel 2016-2018 kasvas 65-69-aastaste kuritegevus 17 protsenti võrreldes aastatega 2009-2011. 70-74-aastaste kuritegevus kasvas 33 protsenti ja üle 75-aastaste kuritegevus lausa 47 protsenti, vahendab Ilta-Sanomat.

Samal ajal on teiste vanusegruppide kuritegevus vähenenud 12 protsenti.

Helsingi ülikooli õigusteaduse professori Kimmo Nuotio väitel tuleneb vanurite kuritegevuse kasv asjaolust, et vanurid pole enam teovõimetud. Isegi 80-aastane võib olla täiesti teovõimeline. See tuleb asjaolust, et eakad on paremas vormis kui varem. Enamus vanurite toime pandud kuritegudest on kiiruseületamised liikluses. Samuti on kasvanud vanurite poolt toime pandud vägivallakuriteod.

Rikosten määrä vähenee, paitsi yhdessä ryhmässä – mikä yli 65-vuotiaiden oikein on?

Tilastokeskuksen rikostilastoista selviää, että vanhusten tekemien rikosten ja rikkomusten määrät ovat kasvaneet viimeisen kymmenen vuoden aikana, vaikka luvut suhteuttaisi väestönkasvuun. Samalla alle 65-vuotiaiden tekemien rikosten ja rikkomusten määrät ovat pienentyneet. Kun vertaa vuosien 2009-2011 aikana tapahtuneita rikoksia vuosiin 2016-2018, väestönkasvuun suhteutettu muutos näyttää seuraavaa: 65-69-vuotiaiden tekemät rikokset +17 prosenttia, 70-74-vuotiaiden tekemät rikokset +33 prosenttia ja yli 75-vuotiaiden tekemät rikokset +47 prosenttia.

Kommentaarid
(Külastatud 108 korda, 1 külastust täna)