Soome politsei ohugrupp tabas viimasel hetkel oma eksnaise mõrva kavandanud mehe

Helsingi politsei ohugrupp suutis 27. aprillil Porvoos ära hoida võimaliku tapmise. Tegemist on Helsingis tegutseva ligi 10-liikmelise grupiga, mille ülesandeks on kuritegude ennetamine ja ärahoidmine.

Grupi liikmed on kogenud kriminaalpolitseinikud, samuti info hankimisele spetsialiseerunud politseinikud ja lähisuhtevägivalla, relvade ja ohtlike ainete ala spetsialistid, vahendab Helsingin Sanomat.

Grupi eesmärgiks on kuritegude ärahoidmine ning selleks tehakse koostööd teiste ametkondade, näiteks sotsiaal- ja tervishoiutöötajatega. Grupp tegeleb ka koolidele ja muudele avalikele kohtadele nagu kaubanduskeskustele tehtud ähvardustega. Suurem osa ähvardustest on alusetud, aga neid võetakse alati tõsiselt.

Helsingi politsei ohugrupp on Soomes esimene taoline uuel põhimõttel tegutsev üksus. See loodi 2016. aasta kevadel.

Eksnaise tapmist kavandanud 1958. aastal sündinud mees sai selle eest kahe ja poole aasta pikkuse reaalse vanglakaristuse. Helsingi kohus tegi otsuse 10. juulil. Ta mõisteti süüdi elu või tervist ohustava kuriteo ettevalmistamises, ähvardamises, relvakuriteos ja teise inimese vigastamist võimaldava eseme hoidmises. Otsuse kohaselt oli mees teinud üksikasjaliku plaani eksnaise tapmiseks. Kuritegu ei jõutud toime panna.

Sündmused said aprillikuus alguse ühes Helsingi turvakodus. Naine oli põgenenud vägivaldse mehe eest pärast lahutust Rootsist Soome.

Mees oli naist juba varem ähvardanud ja naine teadis, et mees jälgib teda. Mees oli küsinud naise kohta turvakodu lähedastes poodides ja kioskites. Mees oli väitnud, et pildi peal on tema kadunud mäluhäiretega õde. Mees oli pikka aega valvanud turvakodu juures.

Naine palus 18. aprillil ühel teisel naisel tuua poest suitsu. Mees hakkaski seda teist naist jälitama. Mees arvas, et see on tema eksnaine, ja hakkas teda noaga taga ajama. Mehel oli sel päeval kaasas ka relv. Mees kahtlustas seda naist, kuna tal olid päikseprillid ja tavapärasest erinev riietus.

Naine põgenes mehe eest poodi sisse ja häirekeskus sai esimese teate. Kahtlusalust ei saadud siis kätte ja ta põgenes Naantalisse ning pärast seda tagasi Rootsi, kust ta oli tulnud.

Pärast seda juhtumit võttis politsei selle asja ette ja hakkas meest jälgima. Tema sõnumeid ja liikumist hakati vaatlema. Politsei organiseeris naise üleviimise ühest turvakodust teise, Helsingist Porvoosse. Naine sellest mehele teada ei andnud, aga mees sai sellest kuidagi teada. Mees sai teada naise aadressi ning sõitis Oulu kaudu Porvoosse. Politsei jälgis mehe liikumist ja mõistis, kuhu mees oli teel. Mees oli teadaolevalt ka relvastatud, nii et tema kinnivõtmist tuli hoolikalt planeerida.

Nelja kilomeetri kaugusel naise turvakodust peeti mees autoga kinni. See kulges rahumeelselt. Auto kindalaekast leiti pussnuga ja tagaistme alt püstol Haenel Schmeisser Model I, millel oli salves mitu padrunit. Hetk enne kinnivõtmist oli mees oma naist ähvardanud. Kohtu otsuse kohaselt oli mees läinud oma endist naist tapma. Mees ise väitis, et läks külla Porvoos elavale sõbrale.

Soomes on tervist ohustava kuriteo ettevalmistamine seaduse järgi karistatav alates 2013. aastast.

Penkin alla oli pistooli, ja mies liikkui “tappamistarkoituksessa” – Nyt poliisi valottaa HS:lle, miten se nappasi henkirikosta suunnitelleen miehen viime hetkellä

Helsingin poliisin uhkaryhmä onnistui täpärästi estämään mahdollisen henkirikoksen 27. huhtikuuta Porvoossa. Uhkaryhmä on Helsingissä toimiva noin kymmenen poliisin ryhmä, jonka työnkuvaan kuuluu rikosten ennaltaehkäisy ja paljastaminen jo ennen niiden tapahtumista.

Kommentaarid
(Külastatud 416 korda, 1 külastust täna)