Soome kaubalaeva eestlasest kapten jäi vahele suures koguses salakauba toomisega

Soome kaubalaeva eestlasest kapten jäi vahele suures koguses salakauba maale toomisega.

Kaptenit kahtlustatakse 48 eri korral Saksamaalt Soome sigarettide ja alkoholi toomises edasimüügi eesmärgil. Tekitatud kahju on maksude tasumata jätmise näol ligi 230 000 eurot.

Salakaubavedu toimus tolli info kohaselt aastatel 2013-2014, mil toodi Saksamaalt Soome ligi 1,1 miljonit sigaretti ja üle 1200 liitri kanget alkoholi. Selle puhul kasutati ära võimalust laeva meeskonna tarbeks soetada ja vedada kaupa maksuvabalt. Soome tolli uurimisandmetel aga tarbis meeskond vaid 37 000 sigaretti ja mitte tilkagi alkoholi.

Eeluurimise käigus selgus, et kahtlusalune soetas Saksast maksuvabalt sigarette ja alkoholi 48 eri korral. Sigaretid ja alkohol laaditi Saksas kahtlusaluse kaubikusse, mis oli laeva peal. Kui laev saabus Soome, sõitis kahtlusalune kaubikuga välja, viis salakaubana toodud sigaretid ja alkoholi edasimüügiks ära ja naasis siis laevale tagasi.

Toll on arvestanud Saksast saadud materjalide põhjal, et kahtlusalune on vältinud maksude maksmist kokku ligi 230 000 euro ulatuses. Tegemist on nii suure kogusega, et seda vaadatakse kui äri ajamist.

Toll uuris sama juhtumit juba aastatel 2014-2015. Siis aga ei saa Soome kaubalaeva eestlasest kapteni suhtes toiminguid läbi viia, kuna kapten loobus ise ametist ja lahkus Soomest. Aastal 2017 kuulutati kapten tagaotsitavaks. 2019. aasta juunis võeti kahtlusalune Eestis kinni ning ta anti Eestist Soomele välja.

Tolli eeluurimise andmetel pole laeva ülejäänud töötajad maksupettusega seotud. Sigarettide ja alkoholi soetamise eest vastutas ainult kapten. Laeva meeskonnal on keelatud laeval alkoholi tarvitada.

Tolli eeluurimine asjas on lõpetatud. Edasi läheb asi prokuratuuri süüdistuse esitamiseks. Kapten on jätkuvalt vahi all.

Kommentaarid
(Külastatud 586 korda, 1 külastust täna)