Seagripi vaktsiini tagajärjel langetõppe haigestunud soome tüdruk peab võtma ravimit, mis maksab 10 000 eurot aastas

Pärast seagripi vastu vaktsineerimist langetõppe haigestunud 16-aastane soome tüdruk Siiri peab kasutama raviks kallist kannabidioli preparaati, mis maksab 10 000 eurot aastas.

Laps haigestus 10 aastat tagasi, kui oli kõigest 6-aastane. Varem täiesti terve lapse haigestumine oli šokk tervele perele. Õed-vennad pidid harjuma uue olukorraga ning ema võttis end töölt lahti, et haige lapsega tegeleda, vahendab MTV.

Nüüd ütleb 6 lapse ema, et läks aasta, enne kui kõigest sellest toibuti. Peres elatakse päev korraga.

Aastate jooksul on olnud lugematul arvul haiglas käike, operatsioone ja katseid: laps katsetab ketogeenilist dieeti ning talle on tehtud ajuoperatsioon. Ema on praegu haige lapse hooldaja ning õed-vennad on abiks.

Peres on kogu aeg hirm, millal tuleb uus atakk ja kuidas sellega toime tulla. Aastate jooksul on epilepsiahood sagenenud ja muutunud ägedamaks. Tegemist on Lennox-Gastaut’ sündroomiga, mis on lapseea epilepsia ägedaim vorm. Ainus tõhus ravim on kannabidiol, aga seda Soomes Kela ei hüvita.

Väike pudelike ravimit maksab apteegis 130 eurot. Lapsele jätkub sellest 5 päevaks. Ühes kuus tuleks maksta 800 eurot.

Perel pole raha, et selle ravimi eest maksta. Nad ootavad kaks aastat, kuni seda hakkab hüvitama Kela. Maikuus aga naeratas perele õnn ja laps kaasati ravimi testigruppi, tänu millele on ravim kolme kuu jooksul tasuta.

Enne ravimi kasutamist oli lapsel ligi 100 krambihoogu päevas. Nüüd on neid 10-30 nädalas. Muutus on suur. Kuigi laps vajab jätkuvalt ööpäevaringset valvet ja hooldust, loodab pere, et laps saab elada ka 16-aastase elu.

Lasteneuroloogia dotsendi Eija Gaily väitel on kannabidiol uus tõhus ravim epilepsia puhul, mida on Soomes seni vähe kasutatud. Gaily väitel on tõestatud, et kannabidiolist on abi Lennox-Gastaut’ ja Dravet’ sündroomide puhul. Tegemist on raskekujuliste epilepsia juhtumitega.

Soomes saab kannabidioli ainult eraldi retsepti alusel ja seda valmistatakse vaid Helsingi ülikooli apteegis.

Kannabidioli ehk CBD-d valmistatakse kanepitaimedest. Sellele pole uimastavat ega sõltuvust tekitavat toimet nagu tetrahüdrokannabidiolil ehk THC-l.

Euroopa ravimiamet on soovitanud kannabidioli epilepsia raviks, aga ametlikku soovitust veel pole. Maailma tervishoiuorganisatsioon WHO on soovitanud võtta kannabidiol välja keelatud ainete nimekirjast. Soomes on kannabidioli maaletoomine ilma retseptita keelatud. Retsepti alusel valmistatakse kannabidioli preparaadid Soomes apteegis kohapeal käsitööna.

Kommentaarid
(Külastatud 1,079 korda, 1 külastust täna)