Petised on järjest nutikamad: Soome laste arvetelt kadus 5000 eurot

Soome pere 11- ja 15-aastaste laste pangaarvetelt kadus 5000 eurot. Nüüd tahab pere asja avalikustada ja olla hoiatavaks näiteks, mis võib juhtuda. Pere lootis abi pangalt, aga seda ei saadud.

Lõuna-Karjala pereisa räägib, et 11- ja 15-aastaste laste kontod olid tema ja abikaasa nimel. Pettus sai alguse e-posti teatest, mis oli tulnud justkui S-Pangalt. E-posti teema real oli sõnum andmete uuendamise kohta. Sõnumiga koos oli S-Panga rohelise logoga varustatud ankeet, kuhu tuli sisestada nimi, aadress, linn, telefoninumber ja e-posti aadress.

Pereisa ütles, et vaatas sõnumi kiiresti üle ja seal polnud palutud kasutajanime ega parooli. Paari päeva pärast tuli telefonikõne, kus soome keelt rääkiv mees esitles end S-Panga töötajana ja ütles, et andmete uuendamine oli jäänud pooleli. Kõne tuli päris õigelt numbrilt, see polnud mingi tundmatu number.

Isal olid kingad jalas ja ta pidi minema koeraga jalutama. Kell oli 16.25, päris panga sulgemisaja paiku. Seetõttu ei osanud ta midagi kahtlustada. Petis palus pereisal panka sisse logida. Pärast sisse logimist küsis helistaja numbrivalikust üht numbrit, pärast mida palus mees välja logida ja lubas uuesti helistada.

Pereisa oli andnud vaid numbri, kasutajanime ja salasõna ta ei andnud. Mees helistas uuesti ja palus uuesti panka sisse logida. Nüüd petis enam mingeid numbreid ei küsinud. Selle peale ütles mees telefonis, et kõik on korras. Pereisa oli endiselt kindel, et kasutajanime ega parooli ta ei öelnud.

Kõne lõpus küsis helistaja veel, kas perel on olnud S-Pangaga probleeme. Pereisa vastas, et ei ole. Petisest helistaja ütles selle peale, et kui probleemid esinevad, tuleks võtta ühendust klienditeenindusega.

Pärast koeraga jalutamiselt tagasitulekut otsustas pereisa kontrollida pangaarveid. Laste kontodelt oli kadunud 5000 eurot. Raha oli üle kantud ühte Hispaania panka. Kõige tipiks oli petis kirjutanud selgituse reale: ”kiitos” (tõlkes: aitäh).

Juhtum oli aprillikuus, pärast mida on pere olnud ühenduses politsei, S-Panga ja kindlustus- ning rahanduse ala nõustamisfirma Finega. Juhtumit pole aga keegi suutnud lahendada ning pere on jäetud oma murega üksi. Peret on eriti imestanud panga tegevus.

Pereisa väitel on S-Pank tõstnud käed püsti ja öelnud, et tegemist on täielikult kliendi probleemiga. Pangal polnud mingit huvi välja selgitada pettuse tausta. Pereisa väitel paneb imestama see, et selline pettus läks läbi, kuigi ta ei andnud ei kasutajatunnust ega salasõna. Pangast olevat aga öeldud, et ta on need andmed välja andnud.

Pere lootis pangalt abi, aga seda ei saanud. Seetõttu tegi pere juhtumi avalikuks, et teised saaks sellest õppust võtta ja sellistest pettustest hoiduda. Kui see suudab ära hoida kasvõi ühe pettuse, on asja avalikustamine end juba ära tasunud.

Pangast konkreetset juhtumit ei kommenteeritud, aga öeldi, et selliseid pettuste juhtumeid on palju. Pettusi tehakse eri firmade nimel. S-Pank on viimase aasta jooksul andnud teada pettuse juhtumite kohta. Viimane kord tehti seda eelmisel nädalal.

S-Pank andis teada, et klientidelt ei küsita telefoni ega e-posti teel mingeid isikuandmeid. Kui klient märkab midagi kahtlast, tuleb teha avaldus politseile. Politsei palub abi pangalt ja pank aitab alati. Klient võib esitada pangale hüvitise nõude. Kui klient märkab, et maksevahendeid on kuritarvitatud, tuleks need viivitamatult lasta sulgeda.

Pangast anti teada, et iga juhtumit vaadatakse eraldi ning mingil juhul ei tohi välja anda mingeid numbreid ega tunnuseid. Kuriteoteade ja nõue pangale tuleks teha kohe. Kui pank saab reklamatsiooni nõude, siis vaadatakse see läbi koheselt.

Kommentaarid
(Külastatud 350 korda, 1 külastust täna)