Mees asus Soomes jurtasse elama (lisatud video)

Soomes on levinud öko-elustiil ja selle üheks näiteks on Soomes Joensuus elava mehe Huck Middeke otsus asuda jurtasse elama. Ja seda mitte ajutiselt, vaid päriseks.

Mehel on Soomes tõsisemad plaanid. Ta on rentinud maaomanikult hektari jagu maad, et sinna püsitada terve nomaadlinnak – projekti nimi on The Nomad Town Joensuu. Vajadusel saab terve linnaku koost lahti võtta ja teise kohta üle viia, vahendab Yle.

Huck peab ise keset loodust jurtas elamist suureks luksuseks. Ta proovis eelmisel aastal Soomes telgis elamist. Eesmärk oli elada ilma rahata võimalikult keskkonnasäästlikult. Juba siis unistas ta püsivast elamisest telgis ja nüüd on see unistus täitunud.

Jurtas on kõik vajalik eluks olemas. Seal on köögiosa söögitegemiseks, voodi ja teisaldatav, välikäimlat meenutav tualett. Ise tehtud kraanist voolab vesi, mis on toodud krundil asuvast kaevust.

Elektrit saadakse päiksepaneelidest ja valgustus tuleb hiljem. Seni kasutab mees otsmikulampi. Päevasel ajal tuleb valgus sisse katuses oleva ava kaudu.

Jurta keskel on maa all kelder, seal hoitakse toiduaineid. Sügavkülma pole vaja, kuna mees tarvitab põhiliselt kuivtoitu.

Toitu valmistatakse ja ruumi köetakse kaminaga. See tarbib vaid kaks kilo puid tunnis. Puid hangib Middeke metsast raiesmikelt. Toitu ostab mees veel poest, aga hiljem on kavas kasutada äravisatud toitu või muid sääraseid lahendusi. Ajapikku saab toitu oma aiast.

Kokku mahub Hucki ümber elama veel 18 inimest. Järgmises etapis korraldatakse kompostimine, aiamaa, kasvuhooned ja lõkkekoht. Lisaks veel saun ja külalistetuba, külma ja kuuma ladu, lisaks suuremal hulgal tuule- ja päikse-energiat. Rajatakse ühisköök.

Midagi uuena ei osteta, kasutatakse teisel ringil asju. Sellist asja on Soomes ka varem olnud, näiteks ökokülad. Koostööpartnerid võivad olla koolid ja ettevõtted. Saab korraldada kursusi ja üritusi.

Siin on video Hucki elamisest jurtas:

Kommentaarid
(Külastatud 367 korda, 1 külastust täna)