Lõpp hammaste parandamisele – teadlased leidsid mooduse kasvatada hambaemaili

Teadlased on viimaks leidnud võimaluse hambaemaili kasvatamiseks. Hiina Zhejiangi ülikooli teadlased leiutasid viisi, kuidas hambaemail end ise parandab ja „kasvab” tagasi.

Hambaemail on organismi kõige tugevam aine. See koosneb peamiselt hüdroksüapatiidist ehk kaltsiumfosfaadist. Rauast tugevam hambaemail kaitseb hambaid purunemise eest, vahendab Guardian.

Hambaemail on aga väga tundlik keemilistele mõjudele ehk kulumisele, mida põhjustavad toidus ja jookides sisalduvad happed. Happed söövitavad emaili ja tekitavad sinna auke. Ära kulunud hambaemail enam ei taastu.

Kuni seniajani. Nüüd aga märgivad hambaarstidega koostööd teinud Hiina teadlased, et uut meetodit saab laialt tulevikus kasutada.

Seni hambaravis kasutatud materjalid ei püsi hästi hammaste küljes, mistõttu hambad lagunevad. Uue meetodi puhul aga segasid teadlased kaltsiumi ja fosfaati trietüülamiiniga, mis pani hambad ise ennast parandama.

Segu testiti hammastel, mis olid inimestel suust eemaldatud. Hambad jäeti 48 tunniks lahuse sisse, selle aja jooksul kinnitus segu hammaste külge ja parandas need. Samas oli uus materjal sama tugev kui hambaemail. See tähendab, et hambaemail nagu kasvas tagasi.

Meetod on väga lihtne, aga seda tuleb veel meditsiinis katsetada. Kahe aasta jooksul on kavas seda meetodit katsetada inimeste peal.

Scientists discover way to ‘grow’ tooth enamel

Scientists say they have finally cracked the problem of repairing tooth enamel. Though enamel is the hardest tissue in the body, it cannot self-repair. Now scientists have discovered a method by which its complex structure can be reproduced and the enamel essentially “grown” back.

Kommentaarid
(Külastatud 648 korda, 1 külastust täna)