Ligi 20 aastat Soome politsei eest põgenenud Svetlana Hytti saadi lõpuks kätte Poolas

Ligi 20 aastat Soomes tagaotsitav olnud Svetlana Hytti saadi lõpuks kätte Poolas Varssavi lennujaamas.

Reedel astus Hytti Soomes kohtu ette ja talle loeti ette süüdistus maksupettuses ja raamatupidamiskuriteos. Prokurör nõuab naisele tingimisi vanglakaristust, vahendab MTV.

Hytti tunnistas üle kõik kuriteod, mis pole veel vananenud. Otsus tehakse teatavaks 28. augustil.

Hytti oli tagaotsitav ligi 20 aastat 1990ndatel ja 2000ndate aastatel algul toime pandud kuritegude eest. Ametivõimud teadsid, et naine on Venemaal, aga kuivõrd Venemaa inimesi välja ei anna, siis teda kätte ei saadud. Lõpuks jäi naine politseile vahele 11. juunil Poolas.

Naine lendas Venemaalt Poola ja saadi kätte Varssavi lennujaamas. Ta oli vahetanud nime ja kasutas uut identiteeti, aga sellele vaatamata tunti ta ära.

Hytti oli tagaotsitav rahvusvaheliselt ja ametivõimud teadsid tema uut nime. Poolas võeti Hytti vahai alla ja toodi Soome juulikuu lõpus. Ta oli Soomes vahi all kuni eelmisel nädalal alanud kohtupidamise alguseni. Pärast kohtuistungit ta vabastati, kuna talle taotletakse tingimisi vanglakaristust.

Prokurör nõuab naisele aasta ja 10 kuu pikkust tingimisi vanglakaristust, samuti ärikeeldu 5 aastaks.

Maksupettused toimusid vahemikus 1996. aasta oktoobrist kuni 2002. aasta aprillini. Hytti omas ja juhtis välismaal registreeritud ettevõtteid, mis tegelesid Soomest Venemaale autode ja rehvide müügiga. Ettevõtted tegutsesid Soome ametivõimude eest salajas ja ei esitanud maksudeklaratsioone. Kokku välditi nõnda maksude maksmist summas üle 600 000 euro. Tehingute kohta olid tegemata raamatupidamisdokumendid.

Prokuratuuri hinnangul võib määrata tingmisi karistuse, kuna kuritegudest on möödas väga pikk aeg. Esimesed kuriteod pandi toime üle 25 aasta tagasi ja viimased üle 17 aasta tagasi.

Hytti tunnistas end süüdi. Ilma süüdi tunnistamata oleks võinud karistus olla kaks aastat ja 8 kuud vangistust. Karistust raskendavaks asjaoluks on see, et tehingutes kasutati maksuparadiisides registreeritud ettevõtteid. Need ettevõtted tegutsesid Soome ametivõimude eest salajas ja ei täitnud raamatupidamise aruandeid.

Hytti osas rakendati lihtmenetlust, mida saab rakendada kuritegude puhul, mille maksimaalne karistus on kuni 6 aastat vangistust. Kergemat karistust taotleb prokuratuur ka seetõttu, et Hyttil on tuvastatud haigused, mis nõuavad operatsioone.

Hytti oli vahi all alates 11. juunist, mil ta saadi kätte Varssavi lennujaamas. Möödunud nädalal vabastati ta pärast kohtus käimist.

Kommentaarid
(Külastatud 632 korda, 1 külastust täna)