Kas läheksid Eestisse maale elama? EKRE meelitab välismaalt rahvast laenude ja käenduste abil maale elama

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond EKRE tegeleb strateegiaga, mis peaks inimesed välismaalt ja Eesti linnadest maale elama meelitama soodsate pikaajaliste laenude ja käenduste abil.

Plaani üksikasjad on veel paika panemata, aga maaeluministri nõunik Maido Pajo sõnul on see seotud elamiskohtade loomise ja ette valmistamisega ning peaks lisaks väliseestlaste tagasi meelitamisele aitama ka maaelust huvituvatel noortel peredel kolida maale oma kodu ehitama või selleks vana hoonet renoveerima.

Plaaniga tegeleb Maaelu Edendamise Sihtasutus (MES), mis tegeleb praegugi laenude ja käendustega, aga toetab maapiirkondade ettevõtjaid, mitte eraisikuid. Maa­elu­ministeerium ka­vatseb muuta sihtasutuse põhikirja, kuid MESi juhatuse esimees Raul Rosenberg ei soovinud sel teemal pikemalt vestelda enne kui uus plaan on selgem.

Pajo märkis, et uue loodava süsteemi eeskujuks on okupatsioonieelses olnud asunduskapitali süsteem, mis lasi osta maid, neid planeerida ja parandada, maadele põllumajanduslikke hooneid ehitada ja neid siis põllumajandusega tegeleda soovijatele mõistliku hinnaga edasi müüa ning sellele lisaks andis toona maapank madala intressiga pikaajalist laenu, kui laenajal oli lisada omakapital.

Kommentaarid
(Külastatud 256 korda, 1 külastust täna)