Karm reaalsus Soomes: kinnisvara hinnad kukuvad kolinal, inimesed hädas

Turu ligidal Kemiönsaaris 2012. aastal uue korteri soetanud Soome naine Malin on nüüd hädas, kuna kinnisvara hinnad kukuvad ja ostjaid ei ole.

Korter on muidu heas korras, aga asub vales kohas. Kui naine sinna kolis, oli kõik veel ilus. Kemiönsaaris on tegeletud metalli töötlemisega viimased 400 aastat. Björkboda järve kaldal asus Abloy lukutehas. Samas kõrval suur terasetootja FNsteel. Naine koliski sinna elama seoses tööga, vahendab Taloussanomat.

Naine soetas üle 100-ruutmeetrise korrusmaja korteri ja kolis koos lastega sinna elama. Just siis hakkas kohalik elu alla käima. Terasetootja FNsteel lõpetas tegevuse. Töötus kerkis kaks korda. Viimase naela lõi kirstu sisse Abloy, mis lahkus 2018. aastal. Nüüd on Kemiönsaari täis tööstusajalugu kajastavaid muuseume. Soome naine oli korteri soetanud kõige halvemal ajal.

Naine räägib, et enne seda öeldi, et tasub omale soetada korter, et see on kasulik. Oma korter on asi, mida naine nüüd sügavalt kahetseb.

Kemiönsaari olukord kajastus kohe kinnisvaras – selle väärtus kukkus kolinal. Naine mõistis seda 2015. aastal, kui pani oma korteri müüki. Seda ei käidud kordagi isegi vaatamas.

Kinnisvaramaakler soovitas hinna alla lasta. See aga ei meelitanud kedagi ligi. Lõpuks oli naine sunnitud korteri maha müüma kõvasti alla soetushinna. Naine ostis korteri 130 000 euro eest, lõpuks soovitas maakler hinna lasta 70 000 euro peale. Aga ka selle eest ei leidnud ostjat. Siis otsustas naine korteri üürile anda. Ta läks ise Turu linna uue elukaaslase juurde elama.

Naine tunnistab, et talle ei istu üürileandja roll, aga vähemalt saab tasa korteriga seotud kulud nagu laenu tagasimakse. Naine arutab nüüd, millal poliitikud ükskord märkavad temasuguste, kinnisvaralõksus olevate inimeste olukorda. Naine küll kahetseb, et ostis korteri sellises kohas, aga tal polnud kristallkuuli, mille pealt tulevikku ette ennustada.

Puoli vuotta siitä, kun Malin oli muuttanut uuteen kotiinsa, asuntojen hinnat syöksyivät alas – “Omistusasunnon hankkiminen on asia, jota nyt katkerasti kadun”

Kun Malin Eriksson muutti Kemiönsaareen alkuvuodesta 2012, paikka oli vielä voimissaan. Dragsfjärdin, Kemiön ja Västanfjärdin taajamista parsitun kunnan elämänmenoa oli viimeiset 400 vuotta kannatellut metalliteollisuus. Björkboda-järven rannalla, vanhassa rautaruukissa toimi Abloyn lukkotehdas. Taalintehtaan valssaamossa FNsteel puolestaan valmisti terästä. Eriksson tuli uuden työn perässä. Hän osti Kemiönsaaresta yli sataneliöisen kerrostaloasunnon, johon asettui lastensa kanssa asumaan.

Kommentaarid
(Külastatud 1,479 korda, 1 külastust täna)