Helsingi lennujaama on pandud uued passikontrolli automaadid, aga inimesed ei oska neid kasutada

Helsingi-Vantaa lennujaama uues saabuvate lendude terminaalis on 20 uut passikontrolli automaati, aga inimesed ei oska neid kasutada.

Tegemist on passikontrolliga nende isikute jaoks, kes saabuvad väljastpoolt Schengeni piirkonda. Uued automaadid erinevad veidi vanadest, vahendab Helsingin Sanomat.

Uute automaatide kasutamisega on võimalik täielikult loobuda käsitsi passikontrollist. Uute automaatide kasutuselevõtt aga pole laabunud probleemideta. Reisijad kurdavad, et automaadid tõrguvad ja inimesed on järjekorras seistes närvilised. Väravate tehniliste vigade tõttu pääseb kolm inimest läbi ühe kontrolliga.

Piirivalve aga seda infot ei kinnita. Uue süsteemi kohaselt pääseb küll automaadi juurde mitu inimest, aga kõigi nende passe kontrollitakse. Väravatest läbi pääseb vaid üks inimene korraga.

Automaatide kasutamisele vaatamata jälgivad piirivalvurid olukorda ja vajadusel reageerivad. Kui keegi üle väravate hüppab, siis sekkub piirivalvur.

Suveajal komandeeritakse Helsingisse piirivalvureid juurde Lapimaa, Kainuu ja Põhja-Karjala piiriületuskohtadest. Helsingi-Vantaa lennujaama kaudu reisis eelmisel aastal 20 miljonit reisijat. Neist väljastpoolt Schengenit tulid üle 6 miljoni, kellest 2,4 miljonit kasutas automaati. Piirikontrolli läbinud inimeste arv kasvas eelmisel aastal 16 protsenti. Enamus neist on soomlased, aga üha enam on Aasiast pärit reisijaid.

Helsinki-Vantaalle asennettiin uudet passintarkastuskoneet, mutta matkustajat eivät osaa käyttää niitä

Helsinki-Vantaan lentoasemalla avattiin heinäkuussa rajatarkastuksen laajennusosa, joka palvelee erityisesti Schengen-alueen ulkopuolelta Suomeen saapuvia matkustajia. Uudessa saapuvien matkustajien aulassa on 20 uutta rajatarkastusautomaattia, joista puhutaan usein passintarkastusautomaatteina. Niissä on uudenlaista teknologiaa ja käyttö eroaa jonkin verran vanhoista automaateista. Uudenlaisten rajatarkastusautomaattien käyttöönotto liittyy lentoaseman kehittämishankkeeseen, jossa varaudutaan kasvaviin matkustajamääriin.

Kommentaarid
(Külastatud 279 korda, 1 külastust täna)