Hea teada: On üks üldine viga, mida tehakse hambapesus, mis paneb bakterid vohama

Hammaste hoolduse puhul tuleb jälgida, et suus oleksid head ja mitmekülgsed bakterid. Hambaid pestes saab vabaneda bakteritest, mis on suu tervisele kahjulikud.

Mõned bakterid on head ja teised halvad. Kahjulikud on näiteks kaariese bakterid, mis soodustavad hambaaukude teket, vahendab Ilta-Sanomat.

Kaariese bakterid meelitavad kohale ka parodontiidi bakterid, mis põhjustavad igemete põletikku ja kahjustavad hammaste kinnitumist. Parodontiit on peamine hammaste eemaldamise põhjus.

Halvemal juhul võivad kahjulikud bakterid minna vereringesse ja põhjustada kroonilisi haigusi. Hambapõletikud on näiteks seotud südamehaigustega.

Kahjulikke baktereid ei saa suust täielikult eemaldada, aga nende hulka saab suuhügieeniga piirata. Hammaste hoolduse peamine ülesanne on eemaldada kahjulikud bakterid hammaste pinnalt. Selle puhul tulebki jälgida, et ei tehtaks seda valel ajal.

Üldine viga on, et hambaid pestakse alles pärast hommikusööki. Siis saavad hamba pinnale jäänud bakterid hommikusöögist lisatoitu, hakkavad tootma happeid ja paljunema. Nii kujuneb suus soodne kasvukeskkond halbadele bakteritele.

Hammaste harjamine põhjustab emaili kulumist ja õhenemist. Hommikusöögi hapud tooted nagu toormahlad pehmendavad hambaemaili. Pärast hommikusööki võib suud loputada, et eemaldada toit hammaste vahelt. Pesema peaks hambaid enne hommikusööki.

Yleinen virhe hampaiden pesussa saa pahat bakteerit lisääntymään – tarkista, ettet itse tee väärin

Miksi hampaat pitää pestä? No siksi, että se auttaa pääsemään eroon bakteereista, jotka ovat vaarallisia suun terveydelle. Jotkin bakteerit ovat hyviä ja toiset ovat haitaksi. Haitallisia bakteereita ovat esimerkiksi “kariesbakteerit”, jotka aiheuttavat hampaiden reikiintymistä. Kariesbakteerit houkuttelevat paikalle myös muun muassa parodontiittibakteereja, jotka aiheuttavat ientulehdusta ja hampaiden kiinnityskudossairautta.

Kommentaarid
(Külastatud 480 korda, 1 külastust täna)