Allah on lubanud moslemitele võitu – seetõttu ei kahetse soomlannast ISIS-e pruut Süüriasse minekut

Soome naine jättis lapsed maha ja kolis ISIS-e territooriumile. Naisest sai tuntud ISIS-e terroristi abikaasa. Naine räägib, et ei kahetse oma minekut.

Tegemist on 34-aastase soomlannaga Pohjanmaalt. Ta on nüüd al-Holi laagris Süürias, kus hoitakse kinni ISIS-e võitlejate pereliikmeid. Naisel on laagris kolm last. Nende isa on kuulus ISIS-e võitleja, rahvusvaheliselt tagaotsitav portugallane Nero Saraiva, vahendab Helsingin Sanomat.

Naine abiellus noorelt Soomes ühe islamiusulise mehega ja sai temaga kolm last. Naine elas Soomes tavalist elu, kuni tutvus ühe teise islamiusulise soomlannaga. Pärast seda naise elu ja vaated muutusid ning ta lahutas oma mehest.

Pärast seda, 2012. aasta novembris läks hooldajaks õppinud naine Süüriasse, et aidata sealseid inimesi. Ta oli siis 27-aastane. Naine ütles emale, et tuleb kolme kuu pärast tagasi. Tema kolm last jäid Soome.

Naine tegi algul Süürias hooldaja tööd, aga tutvus siis portugallase Nero Saraivaga. Mõne kuu pärast nad abiellusid. Saraiva oli Angoolast pärit portugallane, kes oli õppinud Londonis. Siis selgus, et naine niipea Soome tagasi ei tule.

Euroopast läks Süüriasse võitlema palju teisi inimesi ja Nero Saraiva sai nende komandöriks. 2013. aasta sügisel sünnitas soomlanna Saraivale esimese lapse. Pärast seda, 2014. aastal saavutas ISIS oma mõju tipu, kokku elas selle territooriumil 8 miljonit inimest. Soomlanna elas koos mehega Raqqas, suures tööstuslinnas, millest ISIS tegi oma pealinna.

Sel ajal, 2014. aasta 10. juulil edastas Saraiva sotsiaalmeedias teate, et islamiriik teeb uut filmi ja varsti saab seda näha. Kuu aja pärast pandi üles video nimetusega „Sõnum Ameerikale”. Selles lõikab maskis noamees ameerika pantvangil James Foley’l pea otsast. Pärast seda avaldati veel sarnaseid videoid.

Noamees oli  Mohammed Emwazi. Ta sai meedias hüüdnime Jihadi-John, Beatlesi John Lennoni järgi. See nimi tuli omakorda Suurbritanniast Süüriasse ISIS-e ridadesse läinud neljast võitlejast, keda kutsuti The Bealtles. Nero Saraiva tundis neid, nad olid koos ühises üksuses.

Portugal kuulutas pärast seda Saraiva tagaotsitavaks ja mees kadus avalikkusest. Soomlannast naine järgnes talle. Aasta pärast video tegemist sündis neil teine laps.

ISIS-el oli korraga palju vaenlasi: selle vastu sõdisid Süüria ja Iraagi valitsusväed, lisaks kurdid ja šiia üksused, Iraani toetatud Hizbollah, USA ja liitlased ning lõpuks Venemaa.

Aastaks 2018 oli soomlannal juba kolm last, lisaks võttis ta enda juurde ühe hukkunud soomlanna kaks last. Vahepeal surnuks kuulutatud Nero Saraiva saadi kätte ja pandi vangi. Ta oli öelnud, et tal on Süürias viis endist naist ja kümme last. Üks neist naistest oli soomlanna.

Nüüd soomlanna enam Saraivaga abielus pole, mees on tast kolm korda lahti öelnud, nagu näeb ette kohalik tava. Saraiva praegune naine on hollandlanna, kes elab samuti al-Holi laagris. Naisel oleks nüüd õigus Soome naasta, samuti tema eemal sündinud lastel. Naine räägib, et tahaks Soomes elada rahulikku elu. Ta pole samas kahetsenud Süüriasse minekut.

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006222484.html

Kommentaarid
(Külastatud 821 korda, 1 külastust täna)