Suur osa lahutatud paaridest ei tee vara jagamise kohta ametlikku paberit – ja see maksab hiljem valusalt kätte

Sooms ei tee suur osa paaridest lahutuse puhul vara jagamise kohta ametlikku paberit ja see maksab kätte siis, kui üks pooltest sureb. Ilma ametliku paberita võivad pärijad endise kaasa vastu nõudeid esitada.

Vara jagamise kohta koostatakse eraldi dokument. Seaduse järgi lahutavad paarid seda tegema ei pea, aga seda nõuavad hiljem pärijad. See on isegi siis nii, kui kummalgi polnud lahku minnes mingit vara, vahendab Helsingin Sanomat.

Ilma vara jagamiseta on võimalik eksi vastu pärijatel nõudeid esitada. Olukord ei muutu, kui üks või mõlemad on uuesti abiellunud.

See pole teada, kui palju paarid jätavad vara jagamise vormistamata. Rootsis on selliseid paare viiendik ja Soomes on ilmselt sama suurusjärk. Jagamine tuleb teha, kui kasvõi üks osapooltest seda nõuab.

Kui paberit pole vormistatud, siis selgitavad pärijad välja, kui suur oli ühe või teise varanduslik osa lahutuse ajal ja kui palju üks või teine peab juurde maksma. Vara jagamine võib pika aja järel olla raske.

Suuri osa eroavista pareista ei tajua tehdä ositusta, ja se kostautuu viimeistään toisen kuollessa

Suuri osa eroavista aviopareista ei tee omaisuuden ositusta. Vaikka omaisuus jaetaan, virallinen osituskirja jää usein tekemättä. Kun eronnut sitten kymmeniäkin vuosia myöhemmin kuolee, perilliset joutuvat etsimään entisen puolison ja varmistamaan, ettei tällä ole vaatimuksia perintöön. “Jos osituksen jättää tekemättä, se tulee väistämättä eteen oikeudenomistajille [perillisille]. Pesänjakajat ovat liemessä”, sanoo perintöoikeuteen erikoistunut emeritusprofessori Urpo Kangas.

Kommentaarid
(Külastatud 126 korda, 1 külastust täna)