Soomes leitakse testamendid madratsi alt või sahvrist – neid ei saa registreerida, seetõttu hoitakse neid kodus

Soomes on testamentidega seotud palju vaidlusi, kuna neid leitakse nii madratsi alt, linade vahelt kui sahvrist ja see sünnitab tülisid pärijate vahel. Soomes pole testamendid registreeritud, seetõttu tulevad need vahel välja koristustööde käigus.

Soome advokaatide liit on teinud ettepaneku, et testamente võiks registreerida. Asjast kirjutas väljaanne Advokaatti.

Advokaatide liidu arvates võiks testamentide registreerimisega tegeleda kohalik registrikeskus ehk maistraatti.

Testamentide küsimus on olnud esil ka varem. Selle vajadusest kirjutati juba 2004. aastal. Tookord mitte midagi ei juhtunud, vahendab Yle.

Justiitsministeerium on olnud testamentide registreerimise vastu, kuna see raskendaks testamentide muutmist. Praeguse süsteemi juures pole leitud nii suuri probleeme, et seda tuleks muutma hakata. Praegune süsteem austab lahkuja viimast tahet. See oleks halb, kui testament jääb muutmata põhjusel, et seda on keeruline teha registreerimise tõttu.

Testamente soovitatakse hoida näiteks panga hoiulaekas või advokaadi käes. Advokaadibüroo aga ei pruugi inimese surmast teada saada. Seetõttu oleks hea teada anda kellelegi, et testament on tehtud ja kus seda hoitakse.

Praegune süsteem võib põhjustada probleeme siis, kui selle leiab isik, kelle jaoks on testament ebasoodne. Siis on võimalik, et testament ei tule kunagi välja ja leidja hävitab selle.

Testamendi teemad tõusevad tulevikus üha enam esile, kuna ühiskond vananeb ja üha rohkem esineb probleeme vaimse tervisega. Tulevikus tõusevad esile nii testamendi enda kui selle tegija vaimse tervise küsimused.

https://advokaatti.fi/uutiset/testamentit-rekisteriin-6.28.14791.baa88084ec

Kommentaarid
(Külastatud 286 korda, 1 külastust täna)