Soome toll konfiskeeris 2,5 miljini euro väärtuses dopingaineid

Soome toll konfiskeeris 2018. aasta sügisel rutiinse järelvalve käigus 900 kilo dopingaineid, mille turuväärtus on 2,5 miljonit eurot.

Tolli eeluurimise käigus on selgunud, et ained on pärit Hiinast, kust need toodi transpordilennukiga Soome kokku neljas osas Saksa, Poola ja Türgi kaudu. Toll teatas, et konfiskeeris kolm saadetist 2018. aasta novembris Kymenlaaksos asuvas tollilaos. Neljas osa oli juba saadetud laost Leetu, aga see peatati Eestis ja viidi tollilaborisse uurimisele. Juhtumiga seoses on kahtlustatav lao tegevuse eest vastutav töötaja.

Tolli poolt konfiskeeritud dopingained sisaldavad anaboolseid steroide, kasvuhormoone, testosterooni ja muid dopinguks peetavaid aineid. Kõik preparaadid olid ebaseaduslikud ja valmistatud tööstuslikult dopinguna kasutamiseks. Nende preparaatide pakenditele kantud valmistaja ettevõte pole seaduslik ega registreeritud ravimitehas. Konfiskeeritud dopingainete väärtus on ligi 2,5 miljonit eurot.

Soome toll on juhtumit uurinud kui raskekujulist dopingukuritegu, ravimikuritegu ja ebaseadusliku meditsiiniteenuse pakkumist. Juhtumit on uuritud koostöös teiste riikide ametivõimude ja Europoliga. Asi on jõudmas Salpausselkä prokuratuuri süüdistuse esitamiseks.

Toll tuvastas sarnase juhtumi 2017. aastal, mil Singapuri ja Hong Kongi kaudu jõudis Soome lennutranspordiga ligi 1000 kilo dopinguaineid, millel oli märkimisväärne väärtus. Mõlema saadetise puhul oli saatedokumentidesse märgitud toidulisandina kasutatav kreatiin (creatine monohydrate), aga laboris selgus, et tegemist oli dopingainetega.

Enne seda on toll avastanud dopingaineid Singapurist Helsingi-Vantaa lennuväljale saabunud saadetisest, mille saatedokumentidesse oli märgitud „tarbekaubad”.  Osa saadetisest saadeti Soomest edasi lennukiga, osa maad mööda Saksamaale, kus ained konfiskeeriti. Soome toll on tuvastanud kokku 13 saadetist, mis olid mõeldud Saksamaale saatmiseks. Kõigi juhtumite puhul olid saatedokumendid võltsitud ja saadetised ei väljunud kordagi Euroopa Liidu territooriumilt.

Soome toll teeb koostöös Euroopa ametkondadega, et uurida dopingainete transiiti läbi Soome.

Kommentaarid
(Külastatud 197 korda, 1 külastust täna)