Soome taksoturu avamine tekitas Helsingi-Vantaa lennujaamas kaose

Soome taksoturu avanemine eelmisel aastal tekitas Helsingi-Vantaa lennujaamas kaose, nii et taksojuhid ei taha sinna enam minna.

Taksojuhtide kohta tehtud kaebuste hulk on ühe aastaga kolmekordistunud. Turule on tulnud nn metsikud taksojuhid, kes rikuvad reegleid rohkem kui kunagi varem, vahendab Helsingin Sanomat.

Varem oli taksofirmadel oma kvaliteedikontroll, aga nüüd on turule tulnud palju uusi tegijaid, kel selline kontroll puudub. Turu avanemisega loodeti taksoteenuse hinnalangust, aga Lõuna-Soomes Uusimaal on hinnad hoopis kerkinud 14 protsenti. Teenuse kvaliteet on alla käinud. Esineb palju taksojuhtide omavahelist tülitsemist ja võitlust klientide pärast. Käib klientide „varastamine”.

Maksuameti andmetel pole aga hinnatõus kajastunud maksulaekumistes – taksojuhtide makstav käibemaks on vähenenud. See võib tuleneda nn musta taksonduse kasvust, kuna taksodes ei pea enam olema taksomeetrit.

Taksoliidu andmetel pole peale taksoreformi taksodega sõitmine suurenenud ning usaldus taksode suhtes on vähenenud. Väljaspool suuremaid keskusi pole enam võimalik taksot saada ja igal pool ei pruugi taksot enam ollagi.

Uus Soome valitsus taksonduses niipea muutusi ei luba. Uus seadus võiks valmis saada kõige varem 2020. aastal ja see jõustuks kõige varem 2021. aastal.

Vantaa lennujaam pole ainus koht, kus pinged on tekkinud. Helsingi kesklinnas on esinenud taksojuhtide omavahelisi lööminguid, samuti pidi Taksi Helsinki eemaldama alaealised suvetöötajad teatud Helsingi taksopeatustest, kuna neid ähvardati.

“Nyt on vaikea tilanne” – Helsinki-Vantaa on ajautunut taksikaaokseen, kun kuskit nujakoivat, valvojia uhkaillaan ja sääntöjä rikotaan ennennäkemättömällä tavalla

Kuusi vuotta taksia ajanut Mika Lindberg ei enää aja mielellään Helsinki-Vantaan lentoasemalle. “Kuskit kiukuttelevat siellä”, hän sanoo. Kiukuttelun syiksi Lindberg mainitsee lentokentän liikennettä sekoittavan terminaalityömaan ja koko taksialaa hämmentäneen taksiuudistuksen.

Kommentaarid
(Külastatud 226 korda, 1 külastust täna)