Soome naine sai tagant tulnud autolt löögi ja töövõimetuse, hüvitis ulatub miljoni euroni

Soome naine sai kümmekond aastat tagasi tagant tulnud autolt löögi ja ajukahjustuse ning töövõimetuse. Kohus hindas, et varem õpetajana töötanud naise palk oli 2009. aastal õnnetuse hetkel ligi 3900 eurot kuus.

Kohtu otsusega nõutakse saamata jäänud sissetulek välja kindustusseltsilt Turva. Naise saamata jäänud tulu on 65-aastaselt pensionile jäädes üle 560 000 euro. Kui naine jääb pensionile, langeb hüvitis 60 protsendi peale, vahendab Taloussanomat.

Lisaks peab Turva hüvitama naisele kahju 44 000 eurot. Turva peab kinni maksma ka naise õigusabikulud summas 90 000 eurot ja enda kulud 110 000 eurot.

Kohtus oli vaidlus põhiliselt selle üle, kas naine sai 2009. aasta novembris Jyväskyläs toimunud õnnetuse tõttu püsiva kahjustuse või mitte. Õpetajana töötanud Jyväskylä naine sõitis töölt koju, kui keeras ristmikul paremale ja pidurdas järsult, et vältida otsasõitu jalgratturile. Taga sõitnud auto sõitis vastu naise auto haakekonksu.

Naise pea oli kokkupõrke hetkel pöördunud vasemale. Ta tundis tugevat valu kaelast kuni puusani välja. Pärast õnnetust suutis ta siiski autost väljuda ja järgmisel päeval isegi tööle sõita. Siis aga tekkisid probleemid, naisel oli valud, ta käitus imelikult ja ei osanud järsku töö juures enam kasutada koopiamasinat ega panna projektorisse kilet.

Kooli direktori väitel ei leidnud naine koolimajas enam isegi oma klassi üles. Psühholoogia õpingud jäid naisel katki. Naine ei suutnud enam olla pärast õnnetust vee ääres, vaadata välja liikuvast sõidukist ega toolile istuda. Isegi köögimikserit ei saanud kasutada selle värina tõttu.

Abikaasa sõnul ei suutnud naine ilma abita treppidest kõndida. Lisaks kukkus naine kõndides ja lõi end vastu uksepiita. Naine ei mäletanud enam oma sugulasi, mistõttu külas enam ei käidud ning naine muutus kõige suhtes tõrjuvaks.

Naine oli haiguspuhkusel 5 aastat, siis töövõime osaliselt taastus. Alates 2014. aastast töötas naine algklasside õpilastega osaajaga 12 tundi nädalas. Käesoleva aasta maikuus pääses naine vanaduspensionile.

Kindlustusfirma Turva aga leidis, et nii kerge õnnetus ei saanud olla naise vaevuste põhjustajaks. Uuringutel ei leitud naise ajus kahjustust. Turva rõhus ka sellele, et naine tarvitas õnnetuse ajal ravimeid ja tal oli depressioon.

Enamus eksperte ja ka kohus jäid aga seisukohale, et probleemid tekkisid naisel õnnetuse tagajärjel. Turva ei saanud õigust ka ringkonnakohtus. Asja arutati Tampere kohtus, kuna Turva esindus asub seal. Turval on veel õigus kaevata edasi ülemkohtusse.

Peräänajon seuraukset: vetokoukun tulppa halki ja vakava aivovamma – 10 vuoden taistelun jälkeen nainen saa jopa miljoonakorvaukset

Liikenneonnettomuudessa vuonna 2009 vammautunut nainen on voittanut pitkän oikeustaistelun vakuutuskorvauksista. Riidan hävinneelle Keskinäinen Vakuutusyhtiö Turvalle tappio tiesi päävastuuta ehkä jopa miljoonaan euroon nousevista korvauksista. Korvausten loppusumma riippuu siitä, miten vanhaksi nyt 62-vuotias nainen elää. Ensin Pirkanmaan käräjäoikeus ja nyt Turun hovioikeus on määrännyt Turvan korvaamaan naiselle työansion menetystä onnettomuuspäivästä alkaen.

Kommentaarid
(Külastatud 674 korda, 1 külastust täna)