Soome naine sai borrelioosi arvatavalt kirpudelt

Puukide levitatava borrelioosi võib saada ka muudelt putukatelt, aga tõenäosus on väiksem. Ometi sai soomlanna haiguse arvatavalt kirpudelt.

Kõigepealt tundis naine end väsinuna. Siis tulid valud ja lõpuks muutus liikumine raskeks. Soomlanna Minna vaevles aasta otsa kummaliste vaevuste käes ilma põhjust teadmata, vahendab Ilta-Sanomat.

Sügisel tundis naine, et enam ei jaksa. Ta läks arsti juurde ning temalt võeti vereproov. See aga midagi erilist ei näidanud. Naine arvas, et väsimus tuleb ühekülgsest toitumisest ja ta hakkas juurde võtma vitamiine. Peagi läks ta aga uuesti arsti juurde, kuna tekkisid valud.

Arst arvas, et naine liigub vähe ja määras talle raviks kõndimise ning valuvaigistid. vaevused aga ei kadunud ka pärast kõndimist. Lõpuks oli juba raske kõndidagi. Ühel päeval märkas naine, et vasem põlv on üles paistetanud. Algul arvas naine, et see on liigsest treenimisest, aga siis paistetas üles ühe käe sõrm. Naine läks uuesti arsti juurde, kus talle määrati põletiku ja valu vastaseid ravimeid. Ravimite abil paistetus taandus, aga muud hädad jäid püsima. Naine oli juba hullumas ja ei hakkas ette kujutama kõige õudsamaid stsenaariume.

Lõpuks selgus põhjus läinud reedel. Naisel diagnoositi borrelioos, kuigi puuk polnud teda kordagi hammustanud. Küll aga olid naist hammustanud kirbud.

Läinud suvel Ungaris käies sai naine jalale kirbuhammustused. Hammustuste jäljed olid isegi kõhu peal. Jalgadel olid hammustuste jäljed päris suured. Nüüd arvab naine, et sai borrelioosi kirpudelt. Arstide väitel on see täiesti võimalik. Borrelioosi võib saada kõigilt verd imevatelt putukatelt. Nende hulka kuuluvad täid, parmud, kirbud ja sääsed.

Soomes ei teata veel kirpude kaudu saadud borrelioosi juhtumeid, küll aga on haigus saadud parmudelt. Oht saada haigus muudelt putukatelt kui puukidelt on siiski väga väike. Puugihammustusega võib olla tegu ka siis, kui inimene pole ise puuki märganud. Enamus borrelioosi haigestunutest pole ise puuki näinud. Puuk võib olla väike täpp paberil. Siis imeb puuk nii vähe verd, et jääbki väikseks.

Borrelioos ehk Lyme’i tõbi on puukide kaudu leviv haigus, millesse nakatub igal aastal ligi 6000 soomlast. Vaevused võivad kesta aastaid või isegi aastakümneid.

Minnan oudot oireet paljastuivat borrelioosiksi, epäilee saaneensa tartunnan kirpuista – asiantuntija: “Kaikista verta imevistä hyönteisistä voi saada tartunnan”

Ensin alkoi väsyttää. Sitten tulivat säryt. Lopuksi liikkuminenkin oli vaikeaa. Suomalainen Minna Välimäki kärsi vuoden verran kummallisista oireista tietämättä niiden aiheuttajaa. - Syksyllä tuntui, että oli ihan veto pois. Vaikka kuinka olin levännyt, niin energiaa ei tuntunut riittävän, Välimäki kertoo. Välimäki hakeutui väsymyksen takia lääkäriin, jossa häneltä otettiin verikokeet.

Kommentaarid
(Külastatud 323 korda, 1 külastust täna)