Soome metsades kasvavad seened, mille eest jaapanlased maksavad 1000 eurot kilost

Männiheiniku ehk matsutake saaki on raske ette prognoosida. Möödunud aasta saak oli aga Soomes erakordselt rikkalik.

Möödunud aastal tehti esimesed märked matsutake kohta augusti keskpaigas. Seenesaak tõotab tänavu tulla Soomes kehvapoolne, kuna suvi on olnud kuiv. Samas eelmise aasta veel kuivema suve järel oli matsutakse saak üllatavalt hea, vahendab Iltalehti.

Jaapanis on männiheinik väga eksklusiivne söögiseen, mille kilo eest makstakse 1000 eurot. Eriti hinnalised on noored seened. Soomes müüvad seenelised need seened otse restoranidele. Kilohind on 1-20 euro vahel. Neid seeni müüakse ka turul ja Jaapani turistidele Sibeliuse ausamba lähedal Helsingi kesklinnas.

Männiheinik kasvab liivastes männimetsades. Seent esineb kogu Soomes, aga kõige enam Soome põhjaosas. Seent pole ainult Soome läänerannikul.

Männiheinikut on raske avastada, kuna noortel seentel paistab välja ainult kübaranupp. Seened on kõvasti maas kinni ja nende kättesaamine võib olla raske. Kui leida üks seen, on tõenäoline, et neid on ümbruses veelgi. Koht tasub meelde jätta, sest seeni tuleb sinna ka järgnevatel aastatel.

Männiheiniku tunneb ära tugeva, magusa puuvilja või lausa lõhnaõli lõhna järgi. Seda aetakse tihti segi tavalise heinikuga, mida esineb rohkem. Tavaline heinik on kergelt mürgine seen, mis võib põhjustada kõhuhädasid.

Iltalehti

No Description

 

Kommentaarid
(Külastatud 4,206 korda, 1 külastust täna)