Seadusemuudatus pani Soomes isikutunnistusi tellima

Soomes aasta algusest jõustunud seadusemuudatus, millega juhiluba pole enam pangas isikut tõendav dokument, pani inimesed massiliselt isikutunnistusi tellima. See seadis raskesse olukorda need, kel on vaja isikutunnistust välismaale minekuks.

Enne seda oli kolmel neljast soomlasest ehk 4,2 miljonil 5,5 miljonist olemas pass või ID-kaart. Ülejäänud kasutasid juhiluba, aga uuest aastast taotlesid nad omale ID-kaardi, vahendab Yle.

Politsei oli üllatunud, kui palju tuli ID-kaardi taotlusi. Inimesed peavad oma kaarti ootama nädalaid. Politseiasutused töötavad suure koormuse tõttu piiri peal.

Politsei andmetel taotleti tänavu esimesel poolaastal 241 000 kaarti, kui terve 2017. aasta jooksul taotleti neid 191 000. Aastal 2018 taotleti 256 000 kaarti.

Juhiluba ei kaotanud isikut tõendava dokumendina täielikult kehtivust, näiteks postipakke saab endiselt kätte juhiloa abil. Samuti saab juhiloa abil verd anda. Ainus muutus oli see, et pangas asju ajades enam juhiluba ei kõlba.

Lakimuutos aiheutti viikkojen ruuhkat henkilökorttien hakuun – “Koko Suomessa poliisilaitokset toimivat äärirajoilla”

Valtaosalla suomalaisista on jo passi tai henkilökortti, jonka hakijoita seisoo jonossa edelleen. Kolmella neljästä Suomen kansalaisesta on jo voimassa oleva passi tai henkilökortti. Numeroina sama tarkoittaa 4,2 miljoonaa yhteensä 5,5 miljoonasta suomalaisesta, poliisista kerrotaan STT:lle. Vuodenvaihteessa voimaan tuli lakimuutos, jonka seurauksena ajokortti ei käy enää henkilötodistuksena vahvaa sähköistä tunnistamisvälinettä vaadittaessa.

Kommentaarid
(Külastatud 1,574 korda, 1 külastust täna)