KUUM: Euroopa Liit tahab keelustada kunstmuruväljakud

Euroopa Liit tahab seoses plastivastase võitlusega keelustada kunstmuruväljakud. Soomes puudutab see ligi 400 väljakut.

Saksa väljaande Welt am Sonntag andmetel tahab Euroopa Liit keelustada kummipuru sisaldavad kunstmuruväljakud alates 2022. aastast. Vulkaniseeritud kummipuru kahjustab Euroopa Liidu hinnangul keskkonda ja eraldab keskkonda kahjuliku mikroplasti.

Kunstmuruväljakud sisaldavad enamasti autorehvide taaskasutusest saadud SBR-kummipuru. Soomes on kokku ligi 400 kunstmuruväljakut. Soome jalgpalliliidu andmetel läheks väljakute uuendamine väga kalliks, vahendab Iltalehti.

Saksamaa nõuab kuue aasta pikkust üleminekuaega, kuna riigis on ligi 5000 kunstmuruväljakut.

Kunstmuru kasutamise suhtes algas diskussioon 2016. aastal, kui Euroopa kemikaaliamet hakkas uurima, kas kunstmuru kahjustab sportlaste tervist. Kunstmurul mängimine põhjustab mõnede uuringute järgi lausa vähki. Hollandi Ajax vahetas pärast seda kõigil väljakutel kunstmuru korgi vastu.

Euroopa kemikaaliamet leidis, et kunstmurul mängimine tervist ei kahjusta, aga piirati vähkitekitava aine PAH sisaldust murukattes. Küll aga võib muru kaudu pallimängude käigus levida keskkonda mikroplaste. Euroopa kemikaaliamet kujundab seisukoha asjas 2019. aasta lõpuks ja Euroopa Komisjon teeb lõpliku otsuse järgmisel aastal.

Samal ajal mõeldakse kummipuru asemele muid materjale nagu kork ja puidupuru.

Breitensport: Geplantes Kunstrasenverbot der EU bedroht Amateur-Fußball – WELT

Geplantes Kunstrasenverbot bedroht Amateur-Fußball Rund 5000 Fußballplätze im Amateursport sind von einer geplanten Gesetzgebung der EU bedroht. Ab 2022 sollen Kunstrasenplätze verboten werden, weil sie die Umwelt mit Mikroplastik verschmutzen. Bundesinnenminister Seehofer fordert eine Übergangsfrist. Eine von der Europäischen Union (EU) geplante Richtlinie bedroht rund 5000 Fußballplätze im Land.

Kommentaarid
(Külastatud 277 korda, 1 külastust täna)