Iraagi mees nuttis metsas, kui kuulis, et Soome pagulaskeskus suletakse ja ta peab naasma kodumaale

Iraagi mees Adil Al Hmedawi räägib, et Soome lääneosas asuvat Karkku pagulaskeskust ei tohi kinni panna, sest muidu ta peab koos perega Iraaki naasma, mida ta teha ei taha.

46-aastane Iraagi mees Adil Al Hmedawi on elanud perega karkku vastuvõtukeskuses poolteist aastat. Soome tuli pere elama 2015. aastal, vahendab Iltalehti.

Kui Soomes pagulaskeskus suletakse, siis tahab mees minna kas Türki, Iraani, Omaani või Egiptusesse. Iraaki pere naasta ei taha. Küsimusele, miks vastab Al Hmedawi: „Ma suren seal.”

Ka Soome ei soovi mees jääda. Ta ütles, et Soomes poleks tulevik surm, vaid omamoodi vanglas elamine. Kui nad elasid varem Tamperes Hervanta vastuvõtukeskuses, siis pidi nad hulluks minema. Nende peale karjuti, nad olid nagu vangid. Nad ei taha enam Tamperesse naasta.

Karkkus on olukord teine. Perel on oma korter, kus on kaks tuba. Selle peale hakkab mees nutma. Tema väitel on see parim vastuvõtukeskus terves Soomes. Ta räägib, et nuttis terve päeva metsas, kui kuulis, et keskus suletakse.

Kui Al Hmedawi saabus 2015. aastal koos naise Wigdaniga Soome, siis pandi pere Kauhava vastuvõtukeskusesse. Kolmikud lapsed Ali, Hawraa ja Zeinab sündisid Iraagis ja olid siis ühe kuu vanused. Lapsed on elanud terve elu varjupaigataotlejana Soomes. Praegu on nad 5-aastased ja neid oleks 4, kui üks poeg poleks hukkunud Iraagis. Al Hmedawi väitel oleks ka neljas laps elus, kui nad oleks sündinud Soomes.

Kauhavalt läks pere Tampere Hervanta keskusesse ja sealt edasi Sastamala valda Karkkusse. Al Hmedawi väitel on Karkku kõige parem, see on tema väitel olnud üks õige varjupaik. Ta kiidab eriti vastuvõtukeskuse töötajaid.

Al Hmedawi tulevik on ebaselge. Ta on saanud varjupaigataotlusele eitava vastuse, aga ta on selle edasi kaevanud. Mehe väitel ei taha nad uuesti uude kohta minna. Karkku on neile saanud koduseks. Sastamala vallas on kõige parem olnud, kuna pere pole seal kohanud rassismi.

Karkkus on mees veetnud oma aega metsas ja käinud kalal. Samuti on ta küsinud vastuvõtukeskuses tööd. Ta ei tea, mida ta teeks Türgis, ilmselt töötaks kohvikus või koristajana. Iraagis on tema väitel aga liiga ohtlik. Karkku vastuvõtukeskus tahetakse kinni panna alates 1. septembrist. Karkku keskus asutati 2015. aastal ja seal on 120 kohta. Keskust haldab Pihlajalinna Terveys Oy.

Adil Al Hmedawi itki metsässä koko päivän, kun sai kuulla, että Karkun vastaanottokeskuksen toiminta aiotaan lopettaa: “Emme halua lähteä”

Karkun vastaanottokeskuksen asukas Adil Al Hmedawi sanoo, ettei keskuksen toiminta saa loppua. Perhe ei voi palata takaisin Irakiin. Mikäli Karkun vastaanottokeskus lakkautetaan, irakilainen turvapaikanhakija Adil Al Hmedawi, 46, aikoo lähteä perheineen joko Turkkiin, Iraniin, Omaniin tai Egyptiin. Irakiin perhe ei voi palata. Kun kysyn, miksi, ja tulkki kääntää kysymykseni arabiaksi, Al Hmedawin ilme vakavoituu.

Kommentaarid
(Külastatud 1,630 korda, 1 külastust täna)