Helsingis langetatakse kiiruspiirang 30 km/h peale ja teised lähevad kaasa

Kui Helsingis langetati kiiruspiirang 20 aastat tagasi 40 km/h peale, siis tekitas see kõvasti meelehärmi. Nüüd ei mäleta inimesed enam seda, mis elu varem oli.

Nüüd langetatakse Helsingis kiirus 30 km/h peale ja inimesed ei nurise. Kiiremini saab sõita ainult peateedel nagu Mannerheimintie ja Mäkelänkatu, aga sealgi langetatakse kiiruspiirang seniselt 50 km/h madalama 40 km/h peale, vahendab Yle.

Soome on ses osas Euroopas esirinnas. Mujal Euroopas on olnud väga raske kiirusi alandada. Kiiruste alandamine on aidanud vähendada surmajuhtumeid. Viimati suri Helsingis liikluses laps 2015. aastal ja seda mäletavad kõik.

Praegu juhtub Helsingis vaid 1 kannatanuga liiklusõnnetus päevas. Veel 50 aastat tagasi oli Helsingis keskmiselt 4,5 kannatanuga liiklusõnnetust päevas. Tol ajal oli autosid poole vähem.

Soomes hukkus liikluses eelmisel aastal 22 jalakäijat ja 21 ratturit. Muutus on olnud kiire, sest veel 2003. aastal hukkus 59 jalakäijat ja 39 ratturit. Pooled jalakäijate vigastused toimuvad ülekäigurajal.

Kiiruspiirang 30 km/h ongi tähtis eelkõige jalakäijaid ja rattureid silmas pidades. Näiteks Saksamaal on tehtud uuring, et 30 km/h piiranguga alal juhtub 40 protsenti vähem õnnetusi kui 50 km/h piirangu puhul. Peamine põhjus on pidurdusmaa lühenemine. 30 km/h pealt on võimalik seisma jääda 15 meetriga, 50 km/h pealt pidurdades on 15 meetri pärast kiirus veel üle 40 km/h. Löögienergia on 50 km/h puhul 2,8 korda suurem kui 30 km/h puhul.

Rahvusvahelised uuringud näitavad, et kiiruse piiramine aitab õnnetuste hulka vähendada 60-70 protsenti. Kõige rohkem on piirangust kasu kergliiklust kasutavatele lastele ja vanuritele.

Kasu on ka juhile, kes märkab linnas sees 30 km/h kiirusega palju rohkem kui 50 km/h kiirusega. 50 km/h puhul on pilk 40 meetrit eemal, 30 km/h kiiruse puhul aga näeb silm 15 meetrit ettepoole. Juht paneb rohkem tähele. 30 km/h puhul märkab juht paremini tee ääres olevaid lapsi.

Kuivõrd liikluses on järjest rohke eakaid juhte, aitab 30 km/h ka neil rohkem märgata. Neil jääb rohkem aega vaadata liiklusmärke ja teha otsuseid. Sellest on kasu kõigile liiklejatele.

Autojuhile on samuti 30 km/h kiirusest kasu, sest avarii korral on kahjustused väiksemad. Kiiruspiirang aitab liiklust sujuvamaks muuta, sest inimesed julgevad rohkem sõita rattaga. See omakorda vähendab liikluskoormust, ummikuid on vähem ja juhid on vähem stressis. Väiksem liiklus vähendab ka punase tule ajal ristmikule sõitmist ja muid riskantseid manöövreid. Väiksem liiklus vähendab ka heitgaaside hulka õhus.

Helsinki laskee asuinalueiden nopeusrajoituksen 30 km/h:iin ja muut seuraavat perässä – Miksi 30 on kaupungeissa parempi nopeus?

Kun kaupunkinopeuksia alennettiin 20 vuotta sitten neljäänkymppiin, ihmiset kävivät kuumana. Harva enää muistaa, millaista liikenne kaupungeissa ennen oli. Suomessa on aika helppo alentaa kaupunkien nopeusrajoituksia. Meillä rajoitusten alentamisessa on pitkät perinteet. Kaikkialla ei ole. Monessa Euroopan kaupungissa kipuillaan tällä hetkellä sen kanssa, että vallitseva rajoitus 50km/h on nykyliikenteeseen sopimaton, mutta kansalaisten vastustus ja poliittinen paine estävät tekemästä uudistuksia.

Kommentaarid
(Külastatud 954 korda, 1 külastust täna)