Helsingi raudteejaama 4000 aknaraami saadetakse Eestisse restaureerimisele

Helsingi raudteejaama remondi käigus tehakse korda ligi 4000 aknaraami, mis võetakse eest ja saadetakse Eestisse restaureerimisele.

Raudteejaama rajatakse hotell ning sellega seoses renoveeritakse ka vanad aknaraamid. Seda tehakse käsitööna, vahendab Helsingin Sanomat.

Hoone on projekteerinud kuulus Soome arhitekt Eliel Saarinen ja see valmis 1909. aastal. Üle 100 aasta vanust arvestades on aknaraamid hästi säilinud. Aknaraame ei restaureerita kohapeal, vaid need saadetakse osaliselt Eestisse. Kõik 4000 raami värvitakse vähemalt kolm korda üle.

Kõik pinnad puhastatakse ja lihvitakse enne vanast värvist puhtaks, ütles projektijuht  Raul Puulmann firmast Ruutumestarit oy. Ainuüksi akendega tegeleb ehitusel kümneid töötajaid. Ehitusfirma NCC on hinnanud, et kui nendega tegeleks üks inimene, kuluks selleks 20 aastat. Aknad tahetakse korda saada juba eelolevaks sügiseks.

Raudteejaama endisesse hoonesse rajatav Scandicu hotell peaks avatama 2021. aastal. Hotelli tuleb ligi 500 tuba. Raudteefirma VR müüs endise kontorihoone kinnisvarafirmale Exilion ligi 55 miljoni euro eest. Kinnisvarafirma rendib selle edasi hotellile. Hoones olnud Saarineni aegne mööbel annetati muuseumidele.

Valtava ikkunahanke käynnissä Helsingin päärautatieaseman hotellityömaalla: 4 000 ikkunanpokaa Viroon kunnostettavaksi

VR:n entiseen pääkonttoriin Helsingin päärautatieasemalle rakennettavassa hotellissa on käynnissä massiivinen ikkunaprojekti. Kaikkiaan noin 4 000 yli satavuotiasta ikkunanpokaa kunnostetaan käsityönä. Pääkonttorista hotelliksi muuttuvan rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Eliel Saarinen. Se valmistui vuonna 1909. “Ne ovat yllättävän hyväkuntoisia ikkunoita ollakseen yli satavuotiaita. Jonkin verran on lahokorjauksia, mutta ei kuitenkaan mittavissa määrin”, vastaava mestari Kimmo Hintsala hankkeen pääurakoitsijana toimivasta rakennusyhtiö NCC:stä kertoo.

Kommentaarid
(Külastatud 578 korda, 1 külastust täna)