Alkoholi müsteerium: suur tarbija võtab kaalust alla, aga vähene tarbija võtab kiiresti juurde

Inimese ainevahetus on siiani suur müsteerium, kuna kalorite kogusest ei sõltu salenemine ja juurde võtmine. Alkohol sisaldab palju kaloreid, aga suured tarvitajad salenevad. Samas võtavad väiksed tarvitajad kiiresti palju kaalus juurde.

Soomlased on küllalt suured alkoholi tarvitajad, kuna uuringute kohaselt tarvitasid vähemalt 15-aastased soomlased 2018. aastal keskmisel üle 10 liitri puhast alkoholi ehk etanooli aastas. Kui alkohol ainevahetuse käigus laguneb, vabaneb väga palju energiat. Üks pits ehk 4 cl viina sisaldab ligi 90 kilokalorit. Inimese energiatarve on 2300 kilokalorit ööpäevas. Ühest pitsist viinast saab ligi 4 protsenti päevasest energiavajadusest, vahendab Helsingin Sanomat.

Kõik kalorid pole siiski ühesugused. Organism kasutab süsivesikuid, rasva ja valkusid eri moel. Alkoholiga kaasneb samuti müsteerium.

Kalorite loendamine on kaalu kontrollimise peamine meetod. Paljud asjatundjad aga suhtuvad kaloriarvestusse ettevaatlikkusega. Kalorite arvutamise puhul ei arvestata organismi omapära. Alkohol on hea näide, kuna selle energia ei jõua organismi otsekohe.

Organism hakkab energiat kasutama alles siis, kui ainevahetus on selle muutnud vastuvõetavaks. Selles osas on alkohol midagi süsivesikute ja rasvade vahepealset. See aktiveerib nende toitainete seedimisega seotud mehhanisme. Kuidas asi täpselt käib, veel ei teata, räägib Helsingi ülikooli arstiteaduse professor Kaarlo Simojoki.

Tähtsaim alkoholi töötlev organ on maks, aga osalevad ka kõik teised organid. Alkohol laguneb kogu teekonna jooksul maost kuni jämesooleni. On täheldatud, et alkoholi lagunemine organismis on palju keerulisem kui seni arvatud.

Teada on see, et juhuslik alkoholi tarvitamine tõstab väga kiiresti kehakaalu. Kaks õlut päevas suurendab kehakaalu mitme kilo võrra kuus. Need aga, kes rohkem tarvitavad, saavad palju rohkem energiat, aga nende kaal ei tõuse. Regulaarsed tarbijad pigem võtavad kaalust alla, kuigi kaloritesse arvestatuna peaks nad kõvasti juurde võtma.

Arvatakse, et suuremal tarvitamisel inimese ainevahetus muutub ja alkohol lastakse organismist kiiremini läbi. Samuti tarbivad teatud koguse alkoholi soolestikus olevad bakterid. Suured alkoholi tarvitajad söövad vähem muud toitu. Vähesed alkoholi tarvitajad aga ahmivad purjus jäädes rasvaseid toite ja see tõstab kaalu.

Alkohoolsed joogid sisaldavad ka eri koguses energiat. Näiteks magusad veinid sisaldavad rohkem kaloreid kui kuivad. Kõige rohkem on energiat longero-sugustes magustatud jookides. Eri jookide energiakoguseid saab võrrelda Fineli.fi teenuse abil.

Alkoholi puhul on aga reegel, et see pole kellelegi kasulik. Kellegi organism ei vaja alkoholi. Võimalik kasu on väiksem kui saadav kahju. Isegi vähesel tarvitamisel on ohud nagu õnnetuste ohu suurenemine ja sotsiaalsed probleemid nagu tülid. Saadavad kalorid on selle kõrval väike probleem, aga ka seda tuleb arvestada, kui on soov kaalust alla võtta.

Alkoholin kaloreihin liittyy mysteeri: Suurkuluttaja saattaa jopa laihtua, mutta satunnaiskäyttäjä lihoo helposti

Yksi kalorilaskennan ongelmista piilee siinä, miten monimutkainen ihmisen aineenvaihdunta on ja miten eri tavoilla elimistö käsittelee eri ruokia.

Kommentaarid
(Külastatud 722 korda, 2 külastust täna)