VIDEO: Vaata, kuidas Soomes sõitis auto ratturile selga – rattur andis asja politseisse

Soomes on väga levinud ohtlikud möödasõidud ratturitest. Üks triatlonist, kellele auto selga sõitis, võttis juhtunu videosse ja andis asja politseisse.

Aktiivne triatlonist Petri Litmanen elas pühapäeval maanteel sõites üle kaks ohtlikku olukorda. Siis aga sõitis üks kaubik talle päris selga. Mees andis asja politseisse, vahendab Helsingin Sanomat.

Juhtum oli Tampere ja Turu vahel Urjala vallas. Rattur sõitis selge ja päikselise ilmaga tee paremast telgjoonest paremal pool, kui tagant tulnud kaubiku peegel puutus vastu tema abaluud. Litmanen pääses vaid muljumisega, kuna peegel andis veidi järele. Samuti rattur ei kukkunud.

Litmaneni varustuse hulka kuulub lisaks erksale rõivastusele, helkuritele ja 200 meetrit tahapoole näitavale radarile veel kaamera, kuhu see hetk peale jäi. Litmanen avalikustas video sotsiaalmeedias ja rääkis juhtunust ajakirjandusele.

Litmanen pole aga rääkinud, mis pärast seda sündmust veel juhtus. Ta oli kindel, et kaubiku juht sai kohe aru, mis oli toimunud. Igaüks, kes autost hoolib, mõtleb, millele ta otsa sõitis. Juht vaatas kindlasti ka tahavaatepeeglisse. Litmanen ütles, et tema rasvaprotsent pole nii suur, et juht võis arvata, et sõitis vastu liiklusmärki.

Litmanen ütles, et ta hüüdis autole järele, et see peatuks, aga piduritulesid ta ei näinud. Siis aga juhtus midagi huvitavat. Kui Litmanen oli sõitnud umbes 15 kilomeetrit, nägi ta sama autot tee ääres seismas.

Litmanen ei tea, kas juht kontrollis autot, kas midagi läks katki. Ta jäi auto kõrval seisma ja küsis juhilt, kas too sõitis talle otsa. Juht läks näost ära ja ütles, et oli sõitnud vastu liiklusmärki.

Litmanen sai kohe aru, et jutuajamine juhiga ei vii mitte kuhugi. Ta püüdis rahuneda ja ütles juhile, et too sõitis selga ja asi oleks võinud kurvalt lõppeda. Ta ütles veel, et kõik on salvestatud kaamerale ja pildi pealt selgub, kas asjale antakse ametlik käik.

Litmanen ütles veel, et soovib pildistada meest ja tema juhiluba. Kui ta oli need talletanud, ütles, et võtab veel ühendust. Litmanen ütles, et rohkemaks polnud ta võimeline, kuna oli sellises olukorras, et poleks suutnud rahulikuks jääda.

Selgus, et juht oli eakas soomlane, kes elab välismaal. Järgmisel hommikul andis Litmanen asja politseisse koos dokumentidega. Asja uuritakse nüüd kui liiklusohtliku olukorra tekitamist.

Litmanenil pole juhile muud etteheidet kui see, et arst peaks kontrollima tema juhtimisvõimet. Litmanen sõidab aastas rattaga läbi ligi 10 000 kilomeetrit. Tal on palju varasemaid sarnaseid kogemusi, kus auto rammib ratturi teelt välja. On selliseid juhte, kes teevad seda teadlikult, et ratturitele õpetust jagada, olenevata sellest, kas rattur tegi midagi valesti või mitte. Litmaneni väitel on see Soomele omane nähtus, mistõttu ta tahab oma nime ja näoga nüüd avalikkuse ette tulla.

Litmaneni väitel sõidetakse ratturitest lähedalt mööda ja peale möödasõitu tõmmatakse kiiresti ratturile ette telgjoone peale. Samuti pritsitakse ratturi juures klaasipuhastajast vett. Möödunud aastal kukkusid Tamperes kaks noort triatlonisti, kui auto neist väga lähedalt mööda sõitis ja sündmuskohalt lahkus.

Litmaneni väitel peab vahemaa auto ja ratturi vahel olema 1,5 meetrit. Siis ei ole mingit probleemi. See on selgeks tehtud näiteks Hispaanias. Üldiselt liigub aga olukord Litmaneni väitel paremuse suunas, see puudutab ka professionaalseid juhte. Halvasti käitub vaid üks protsent juhtidest. Ka politsei suhtumine on Soomes muutunud ja politsei võtab selliseid asju tõsisemalt.

Paljud ratturid on pannud kiivri või jalgratta külge väikse kaamera, tänu millele jäävad saab ohuolukorrad salvestada ja nende põhjal on hiljem lihtsam õigust nõuda. Samuti talletuvad autode registrinumbrid.

Siis on sotsiaalmeediasse pandud video:

Kommentaarid
(Külastatud 649 korda, 1 külastust täna)