Vantaale kavandatakse kiirtrammiühendust

Vantaa linn tahab rajada 20 kilomeetri pikkuse kiirtrammiühenduse, mis maksab 400 miljonit eurot.

Tipptundidel on kavas tramm käima panna iga 5 minuti tagant. Trammiliin saab alguse Helsingist Mellunkyläst ja lõppeb Vantaa lennujaamas. Liini äärde jäävad Hakunila, Tikkurila, Jumbo ja Aviapolis, vahendab Helsingin Sanomat.

Kiirtramm asendaks senist bussiliini nr 562, mis kulgeb Mellunmäkist Hakunila ja Tikkurila kaudu Aviapolisesse. Kõige varem saaks trammiliin valmis 2020ndate aastate lõpus, liiklus võiks pihta hakata 2028. aastal. Sarnaseid projekte on Helsingi ümbruses veel ja rahastus pole veel ära otsustatud.

Kui Vantaa projekt heaks kiidetakse, katab valitsus 30 protsenti selle kuludest ehk ligi 120 miljonit eurot. Kuivõrd trammiühendus kergendab jõudmist lennujaama, võidakse toetust saada ka Euroopa Liidu transpordiühenduste Ten-T summadest.

Lisaks muule saab kiitrammi tee äärde tuua elama 30 000 inimest. Trammitee peatuste vahe on 800 meetrit. Asja otsustamine seisab ees, aga juba nüüd on teada, et bussiühendused tuleviku vajadusi ei rahulda. Liini 562 bussid sõidavad tipptunnil iga 5 minuti tagant. Sellest tihedama graafikuga hakkas bussid peatustesse kuhjuma.

Vantaan 20 kilometrin pikaraitiotie maksaa liki 400 miljoonaa euroa

Vantaan kaavaileman pikaraitiotien strategiset numerot ovat 18,3 ratakilometriä, 392,2 miljoonaa euroa ja viiden minuutin vuoroväli ruuhka-aikaan. Suunnittelijat esittelivät uusimpia tietoja ratikkahankkeesta Vantaan valtuustolle torstai-iltana. Tavoitteena on viimeistellä yleissuunnitelma ensi syksyyn, jolloin valtuusto voisi päättää jatkosta. Ensi syksynä myös Helsinki miettii omaa noin 500 metrin osuuttaan Mellunkylässä. Helsingin osuus rakentamiskuluista olisi 12,2 miljoonaa euroa.

Kommentaarid
(Külastatud 319 korda, 1 külastust täna)